Az EKB megszépítette a pénteket

Széppé varázsolta a pénteki kereskedést az Európai Központi Bankkal (EKB) kapcsolatos hír, miszerint 270 milliárd dollárig terjedő összeget hajlandó lenne az euróövezeti válságkezelésre fordítani a Nemzetközi Valutaalap közbeiktatásával.

A hír – amelyet forrásmegjelölés nélkül a Bloomberg tett közzé – jókedvre derítette a befektetőket. Mint ahogy az is javított a hangulaton, hogy az amerikai munkanélküliségi ráta a vártnál jobban alakult. Az persze, hogy ezek hatása mennyire lesz tartós, igencsak kétséges, hiszen a világ nagy jegybankjainak szerdai likviditásfokozó lépése után is csaknem euforikus hangulat alakult ki, ám ahogy jött a jókedv, majdnem olyan sebességgel el is illant.

A Bloomberg közlése ugyanakkor egyértelműen jótékony hatással volt a piacokra. A meghatározó európai tőzsdék markánsan emelkedtek, hiszen a londoni FTSE és a frankfurti DAX délután egyaránt több mint egyszázalékos erősödést produkált. A BUX esetében pedig a plusz megközelítette a 1,5 százalékot.

Ennél látványosabbnak nem volt mondható a forint erősödése, ám az mindenképpen felkeltette az érdeklődést, hogy a magyar deviza az euróval szemben csaknem a 300-as, lélektaninak tartott szint alá csúszott, úgy, hogy délelőtt még 305 forint fölött mozgott a kurzus.

Végül kettessel ugyan nem kezdődött a jegyzés, mert késő délután már gyengült az árfolyam, de a közeli napok ijesztő csúcsai után már a nem sokkal 301 forint fölötti euróárfolyam is jelentős eredmény. Hasonló pályát írt le a svájci frank is. Ezen a piacon 243 forint közelébe ereszkedett az ár, miközben a reggeli órákban még volt, hogy közel 247,5 forintot kellett adni az alpesi ország devizájáért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.