Az EKB elnöke már látja az alagút végét

Közeledik a fellendülés pillanata - így foglalta össze világgazdasági benyomásait hétfőn az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, Jean-Claude Trichet.

- Számos olyan elemet tapasztalunk a világgazdaságban, amelyek kétségkívül bővülésre utalnak, és ezek közül az első a kormányok (gazdaságösztönző) intézkedései, a másik a kőolaj és a nyersanyagok ára. Van tehát számos elem, amely arra vall, hogy közeledünk a fellendülés pillanatához, de erről többet nem szívesen mondanék - mondta az EKB elnöke a Nemzetközi Fizetések bankja (BIS) szokásos bázeli értekezletén hétfőn.

- Most még a pozitív jelek nincsenek szükségképp teljesen beárazva a jelenlegi világgazdasági folyamatokba, és változatlanul ébernek kell lennünk - tette hozzá. Megemlékezett arról, hogy jelenleg a legtöbb nemzetközi elemző és intézmény a jövő évre teszi csak a fellendülés kezdetét, és hozzátette, hogy "a központi bankárok véleménye sem tér el ettől" egyelőre. A bajok között említette, hogy a felzárkózó piacokat jobban érinti a válság, mintsem nemzetközi elemzők tavaly ősszel gondolták.

Az EKB múlt csütörtökön - egyidejűleg azzal, hogy fél százalékponttal 1,5 százalékra, rekord alacsonyra csökkentette alapkamatát - rontotta előrejelzéseit. Saját elemzői úgy vélik, az euróövezeti GDP az idén 2,2-3,2 százalék közötti ütemben eshet vissza, jövőre mínusz 0,7 százalék és plusz 0,7 százalék között alakulhat. Decemberben még csak 0,0 és mínusz 1 százalék közé tették az idén várható GDP-alakulást, és 0,5-1,5 százalékos növekedést jósoltak 2010-re.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.