Az egyszerűsített szja-bevallásról február 15-ig lehet nyilatkozni

Már csak pár nap maradt arra, hogy ki-ki eldöntse, az adóhatósággal akarja-e elkészíttetni az idén szja-bevallását az egyszerűsített bevallás keretében, az erről szóló nyilatkozatokat ugyanis február 15-ig kell visszaküldeni az adóhatóságnak. Az idén már az egyszerűsített közteherviselés (ekho) szabályai szerint adózók is élhetnek ezzel a lehetőséggel.

Az egyszerűsített bevallást tavaly vezette be az adóhatóság, az első évben közel 279 ezer adózó szja bevallását készítette el az APEH. Lényege: az adózó egy nyilatkozattal megbízza az adóhivatalt, hogy a rendelkezésére álló adatok alapján készítse el személyre szóló szja-bevallás ajánlatát. Azoknak, akik élni kívánnak ezzel a lehetőséggel, egy rövid, egyszerű kérdésekből álló nyilatkozatot kell kitölteniük és elküldeniük az adóhatóságnak február 15-ig.

Az adóhatóság által kipostázott egységcsomag tartalmazta az ehhez szükséges 0953-Ny nyilatkozatot. Akinek a nyomtatvány nem áll rendelkezésére, bármely ügyfélszolgálati irodában ingyenesen beszerezheti, illetve az adóhatóság honlapjáról is letöltheti. A nyilatkozatot bérmentesített borítékban február 15-ig kell postára adni, és a borítékon - a soron kívüli feldolgozás érdekében - a feladó nevén és címén kívül az "NY" betűt is célszerű feltüntetni. A nyilatkozatot elektronikusan is be lehet küldeni.

Az APEH a rendelkezésére álló adatok alapján készíti el a bevallási ajánlatot, amit április 30-ig kapnak meg az adózók. Amennyiben a bevallási ajánlatban lévő adatok megegyeznek az adózónál lévő igazolásokkal, az ajánlatot aláírva vissza kell küldeni az adóhivatalnak, és ezzel érvényessé válik az adóbevallás. Eltérő adatok esetén az adózó kijavíthatja, vagy kiegészítheti a bevallási ajánlatot, mielőtt visszaküldené. Az aláírt bevallás visszaküldésének határideje - elektronikus bevallás esetén is - május 20.

Az egyszerűsített bevallást azok a magánszemélyek választhatják, akik nem kértek munkáltatói adómegállapítást, és az adóévben kizárólag munkáltatótól vagy kifizetőtől származó, bevallási kötelezettség alá eső bevételt szereztek, amelyből adót vagy adóelőleget vontak le, valamint a személyi jövedelemadóról szóló törvényben meghatározott feltételeknek megfelel.

Az idén már azok a magánszemélyek is kérhetik az egyszerűsített bevallás elkészítését, akik 2009-ben olyan bevételt szereztek, amelynek adózására az ekho szabályait alkalmazzák, de csak abban az esetben, ha jogszerűen választották ezt az adózási módot, és a munkáltató/kifizető az adót teljes egészében megfizette.

Azok a magánszemélyek, akik 2009-ben olyan jövedelmet szereztek, amely után a munkáltató/kifizető a 11 százalékos egészségügyi hozzájárulást teljes egészében megfizette, vagy ezzel összefüggésben év közben nem keletkezett előlegfizetési kötelezettségük, szintén kérhetik az egyszerűsített bevallás elkészítését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.