Az egyszerűségben lehet az eva helyébe lépő adónem lényege

Nem a mértékben, hanem az egyszerűsítésben kell majd a lényeget keresni – mondta a Nol.hu-nak Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő az eva helyébe tervezett új adóformával kapcsolatban. Hozzátette: nehéz konkrétumokat mondani, mert pontos irányelvek még nem ismerhetőek.

Egyelőre nehéz konkrétumokat mondani, hiszen a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára nyilatkozatában pontos adóterhekre és kulcsokra nem tér ki, s a formálódó tervekről is keveset lehet tudni – fogalmazott lapunknak Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő annak kapcsán, hogy Balog Adám, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott, 200-300 ezer hazai kisvállalkozást szeretnének bevonni az eva helyébe tervezett új adóformába. Egyelőre még azt sem lehet tudni, hogy összevont adónemről lesz majd szó vagy sem – folytatta.

Azt gondolom, hogy nem a mértékben, hanem az egyszerűsítésben kell majd a lényeget keresni. Az eredményszemlélet helyére a pénzforgalmi szemlélet léphet, vagyis a vállalkozások számára bevételnek kizárólag a befolyt pénzek, kiadásnak és költségnek pedig a ténylegesen kifizetett tételek minősülhetnek majd. Az eva eddig azok számára volt vonzó, akik kicsiny költségterhek mellett tudtak működni. Az olyan termelő vállalkozások számára, amelyek jelentékeny költségelemet el tudnak számolni, az eva nem gazdaságos. A társasági adó is meglehetősen alacsony, így – a jelenlegi ismeretek mellett – egyelőre azt gondolom, az egyszerűség lehet a vonzó ezen cégek számára is, s ez lehet az, amely miatt esetleg ezt választhatják. Igaz, még arról sem lehet tudni, hogy ez egy választható adóforma lesz-e.

Ugyanakkor Vámosi-Nagy Szabolcs azt is hangsúlyozta: ágazatfüggően nem lenne szerencsés költséghányadokat meghatározni az új adónemben, mert az a szürkegazdaság felé terelheti a vállalkozásokat.
Az, hogy az áfa nyilvántartását külön kellene „kezelni” a vállalkozásoknak – ahogy erre Balog Ádám utalt –, az akár vonzó is lehet a társaságoknak, abban az esetben, ha ezzel kapcsolatosan is a pénzforgalmi szemlélet érvényesül, vagyis a forgalmi adót csak akkor kell befizetni, ha a cégek maguk is pénzhez jutnak.

Felhívta a figyelmet ugyanakkor, hogy az áfa esetében tartani kell az Európai Unió előírásait, adminisztrációs rendjét, vagyis az áfával kapcsolatos változtatásokat egyeztetni kell Brüsszellel. Ez már csak azért is fontos, mert az új adónem szabályainak, feltételrendszerének mielőbb el kellene készülni, annak érdekében, hogy a vállalkozásoknak kellő idejük legyen kalkulálni: számukra megéri-e az új adóforma „használata”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.