Az egyik legátfogobb pénzügyi szabályozásra készül az Obama-kormány

Barack Obama amerikai elnök szerdán bejelenti a legátfogóbb pénzügyi szabályozási reformot az Egyesült Államokban a "nagy depresszió" óta - közölte az NPR közszolgálati rádió.

 Az Obama-kormány stratégiájának két központi eleme a bankok ellenőrzésének megszigorítása a rendszerszintű kockázatok kiszűrésére, kezelésére, illetve a fogyasztók pénzügyi védelme. Az elnök javaslatot tesz, hogy a központi bank, a Federal Reserve az eddigieknél szélesebb jogköröket kapjon azon fontos pénzintézetek felügyeletére, amelyek esetleges bukása veszélybe sodorhatja az egész gazdaságot.

Obama szintén kezdeményezi egy úgynevezett pénzügyi fogyasztóvédelmi ügynökség megteremtését, amely egyebek mellett a jelzáloghitel-piaci termékeket és a hitelkártyapiacot felügyelné. Ugyancsak javasolja egy kormányzati szakértőkből álló tanács létrehozását, amelynek a pénzügyi rendszert fenyegető kockázatok monitorozása lesz a feladata. A testület munkáját a pénzügyminisztérium fogja irányítani, és részt vesz benne a Fed is.

Átalakítják a banki szabályozási és felügyeleti szerveket is abból a célból, hogy a jövőben gyors és hatékony lépéseket tehessenek a válságok megelőzésére. Obama a Bloomberg televíziónak adott keddi interjújában úgy fogalmazott: érzékelhető új szabályokra van szükség annak érdekében, hogy az amerikai piacokon helyreálljon a bizalom. Kifejtette, hogy a felügyelet hiánya miatt a pénzintézetek túl sok kockázatot vállaltak, s ez hozzájárult a pénzügyi válság kialakulásához.

Az Obama-kormány terveinek persze szép számmal akadnak ellenzői. Sok bankár kifogásolja a fogyasztóvédelmi pénzügyi szervezet létrehozását, kongresszusi képviselők pedig aggódnak, hogy a Fed túl erős, független felügyeleti intézménnyé válik. Az átfogó pénzügyi szabályozási reformnak egyéb elemei is vannak. A bankok számára nagyobb biztonsági tartalékolást fognak előírni, ezenkívül a befektetők védelmében a fedezeti alapoktól erőteljesebb átláthatóságot követelnek. Szabályozni fogják a hitelpiaci kockázati csereügyleti eszközöket és az egyéb, korábban kormányzati felügyelet nélküli származékos termékeket. Obama a CNBC-nek elmondta: a javaslatok gyors elfogadására van szükség a lehető legjobb szabályozási környezet megteremtése érdekében.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.