Az Egyesült Királyság a bankármilliárdosok országa

Az évi 1 millió euró felett kereső banki menedzserek java része Angliában dolgozik és befektetési bankár, átlagosan 1,9 millió eurót visz haza évente.

Az Egyesült Királyságban él a legtöbb bankármilliárdos – derült ki az EU felügyeletének az éves jelentéséből – írja a Portfolio.hu
 
A felügyelet összesen 2700 olyan egyesült királyságbeli bankárról tud, aki évi 1 millió vagy annál több eurót keres, azoknak a háromnegyede az Egyesült Királyságban tevékenykedett 2012-ben. Az évi átlagfizetésük 1,9 millió euró volt.

Az EU többi országában összesen 794 ilyen jól kereső kollégájuk volt mindössze. Az EU vizsgálata szerint Németország a második hely, itt 212-en, míg Franciaországban 177-en kerestek meg magyar pénzen számítva évi 300 millió forintnál is többet.

Az eu-s jelentésből kiderül, hogy a sztárfizetéssel büszkélkedő bankárok zöme a befektetési banki üzletágban dolgozik, és mindössze 62-en voltak a kereskedelmi banki szektorban. Továbbá 198-an dolgoznak az eszközmenedzselés terén és 266-an egyéb területeken a top bankárok közül.

A Unió jelentése feltárta, hogy jókora különbségek vannak az egyes országok bérezési gyakorlata között, így különösen a bónuszfizetéseknél, így a legtöbb országban 1-2 hónapnyi fizetést tesz ki a bónusz, míg az Egyesült Királyságban vagy Franciaországban ez négyhavi fizetés is lehet.

A hitelválság hozadékaként a banki bónuszok szabályozását is górcső alá vették Európában, így az idén korlátozták a banki bónuszokat, alapesetben egyhavi, a részvényesek által külön megszavazott esetben kéthavi lehet. Ez a rendelkezés 2014-ben lépne életbe EU-szerte, ám az Egyesült Királyság fellebbezett a döntés ellen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.