Az Egyesült Államok felé vette az útját a Futureal

Cordia USA néven, 15 millió dollár induló tőkével amerikai céget alapított a Futureal csoport azzal a céllal, hogy 4-5 városban 500 családi házat vásárol, és felújítás után bérbe adja őket – jelentette be Futó Gábor, a csoport társtulajdonosa sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

Az amerikai lakásárak annyira leestek, hogy a bérleti díjakból 15 százalékos hozamot lehet elérni, és öt év múlva eladva a lakásokat, akár a befektetés duplája lehet az ár – tette hozzá Futó Gábor. A vásárlásokat még ebben a hónapban megkezdik Georgia és Michigan államban. Ahhoz, hogy 500 lakást megvásároljanak, mintegy 10 ezret kell megtekinteni, és 2 500-ra árajánlatot adni. Ezek bankok által elárverezett – voltaképpen visszavett – lakások, amelyeket csak készpénzért lehet megvásárolni.

Jelenleg az amerikai 30 éves jelzáloghitel kamata 3,6 százalék, amely csak 1 százalékponttal haladja meg az ugyanilyen futamidejű államkötvény kamatát. Így olcsóbb lenne lakást vásárolniuk a családoknak, mint bérbe venni, de a banki előélete miatt széles réteg nem hitelképes.

Futó Gábor adatai szerint jelenleg 50 millió jelzáloghiteles lakás található az USA-ban, és ezek 11 százaléka problémás. A visszavett lakások aránya azonban még csak 1 százalék – ezeket árverezik a bankok –, míg 5 százalékukat most veszi vissza a bank. Miután a két legnagyobb jelzálogbank állami tulajdonba került, a visszavett lakások gyakorlatilag állami tulajdonban vannak. A lakásépítés Amerikában is stagnál, ez, illetve a hitelezhető ügyfelek hiánya hajtja fel a bérleti díjakat.

Futó Gábor elképzelhetőnek tartja, hogy az üzlet felfutása után társakat vonnak be a cégbe.
A mostani befektetés része a Futureal 100 millió eurós partnerségi programjának. A csoport eddig 600 millió értékben adott át ingatlan-beruházásokat, a legnagyobb, még mindig tartó fejlesztése a budapesti Corvin sétány.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.