Az eddigi legnagyobb áfacsalás ügyében nyomoznak

Folyik a nyomozás a vélhetően az eddigi legnagyobb áfacsalás ügyében. Mint arról a HVG beszámol: a gyanú szerint három magyarországi cég szlovák, német és román partnereinek szállított a valóságban nem létező árukat. A lepapírozott tranzakciók után a vállalkozások visszaigényelték az áfát - összesen tízmilliárd forint értékben -, amelyet az OTP Trade előlegezett meg nekik.

Teljes hírzárlat mellett nyomoz a Vám- és Pénzügyőrség központi bűnüldözési parancsnoksága vélhetően minden idők eddigi legnagyobb magyarországi áfacsalása ügyében, írja a HVG. A lap információi szerint három magyarországi cég - a Denider, a Globál Impex és a Va-Mix - szlovák, németországi és román vállalkozásoknak szállított például kristálycukrot, mp3-, és dvd-lejátszót. A termékeket papíron át is vették, ellenértéküket átutalták, a valóságban azonban ezek a cikkek nem léteztek. (A nyomozás során a többi közt épp az tűnt fel a szakembereknek, hogy korábban jelentéktelen cégek hirtelen százmilliós forgalmat kezdtek bonyolítani, akkora mennyiségekkel üzleteltek, amelyek tárolásához nem volt elegendő raktáruk.) A cégek viszont visszaigényelték az áfát az APEH-től, több mint tízmilliárd forint értékben, amelyet az OTP Trade előlegezett meg számukra.

Mint a nyomozás során kiderült: a fuvarlevelek hamisak voltak, a szállítójárművekre nem fért fel a papírokon szereplő árumennyiség, és a számítógépek sorozatszáma fiktív volt. A HVG úgy tudja, a nyomozás kezdetekor rövid időre őrizetbe vették az OTP Trade két vezetőjét, Kozár Lászlót és Simon Erikát. Az ügynek tucatnyi gyanúsítottja van, zömében a számlázási lánc vállalkozásainak magyar vezetői. A nyomozás ősszel fejeződhet be.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.