Az Ecostat és a GKI is tartja -6,5 százalékos idei GDP prognózisát

Kevésbé esnek vissza a beruházások az Ecostat szerint az idén a korábban előrejelzettnél, és az infláció is alacsonyabb lehet, a GDP előrejelzés azonban nem változik.Utóbbit a GKI is így látja.

Javított a beruházásokra vonatkozó idei előrejelzésén az Ecostat: 7,9 százalékos visszaesésre számítanak, noha júniusban még 11,4 százalékos csökkenést prognosztizáltak. A GDP-re vonatkozóan  változatlanul 6,5 százalékos csökkenést jósol az idén a gazdaságkutató intézet, amely inflációs prognózisát a korábbi 4,9  százalékról 4,4 százalékra csökkentette - derül ki a társaság szerdai sajtótájékoztatójának írásos anyagából.

Az Ecostat prognózisa szerint a lakossági fogyasztás 2009-ben  6,2 százalékkal csökken, az export 11,1 százalékkal, az import pedig  15,5 százalékkal zsugorodik. Az államháztartás várható GDP arányos  hiánya idén és 2010-ben is eredményszemléletben (ESAÍ95) 3,9  százalék lesz. Az Ecostat az év végére 7 százalékos alapkamatot  jelez előre.

Nem csökken tovább a GDP jövőre az idei 6,5 százalékos visszaesés után a  GKI Gazdaságkutató Zrt. szerint sem. A kutatóintézet legfrissebb előrejelzése szerint az éves átlagos infláció az idén 4,4 százalék lehet, alacsonyabb az  augusztusban várt 4,7 százaléknál. Jövőre a fogyasztói árak átlagosan 4 százalékkal nőhetnek.

A beruházások az idei 5 százalékos visszaesés után jövőre már 6 százalékkal nőnek az év egészében a kutatóintézet szerint.z idén éves átlagban 9,8 százalék, év végén pedig - elsősorban a szezonális  hatások miatt - 10,3 százalék körüli munkanélküliség várható Magyarországon - mondta Vértes András, a GKI elnöke, a  gazdaságkutató legfrissebb prognózisát ismertetésekor.

Hangsúlyozta: a foglalkoztatás mélypontja 2010 első negyedévében várható, a jövő év egészére azonban az ideivel  megegyező, 9,8 százalékos munkanélküliséget várnak. A GKI előrejelzése szerint a lakosság reáljövedelme az idén 4-5  százalékkal esik vissza a munkanélküliség növekedése és a szociális kiadások szigorítása miatt, jövőre pedig a jövedelmek stagnálása várható.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.