Az Ecostat kamatvágásra számít

Az Ecostat szerint a monetáris tanács ebben a hónapban egyszer még vág 25 százalékpontot az alapkamaton. A gazdaságkutató forinterősödésre, 3,9 százalékos inflációra és romló költségvetési egyensúlyra számít.

Az Ecostat szerint júniusban 5 százalékra csökkenti a monetáris tanács a jelenlegi 5,25 százalékról a jegybanki alapkamatot, és októberig nem is változtat rajta. A gazdaságkutató Mikroszkóp című legfrissebb kiadványában azzal számol, hogy a fogyasztói árak októberben 3,9 százalékkal lesznek magasabbak az egy évvel korábbinál.

Az Ecostat szerint a termelői árak szintje 4,1 százalékkal haladhatja meg az előző év azonos időszakának értékét.

Az euró árfolyama júniusban áltagosan 280 forintig erősödik, majd októberre 275 forintra gyengül - jósolja a kiadvány.

A központi költségvetés ezermilliárd forintos veszteséggel zárja az idei évet 9 ezer milliárd forint kiadás és 8 ezer milliárd forint bevétel mellett. Eszerint a kiadások főösszege 1,6 százalékkal nő, a bevételeké viszont 2,1 százalékkal csökken 2009-hez képest.

Az előrejelzés szerint októberben a költségvetési szférában 1 százalékos, a versenyszférában pedig 5 százalékos keresetemelkedés várható az előző év azonos időszakához képest. Ugyanebben az időszakban a nemzetgazdaság egészében a bruttó átlagkereset 3,8 százalékkal növekedhet.

Számításaik szerint októberben az iparban a belföldi értékesítés 1,5 százalékkal, míg az exportértékesítés 8,5 százalékkal nőhet az előző év azonos időszakához képest. Ugyanebben az időszakban az ipari termelés 3,5 százalékkal bővülhet a szezonálisan és munkanaphatástól tisztított indexek szerint.

Az Ecostat azzal számol, hogy októberben a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,3 százalékkal marad el az egy évvel korábbi szinttől.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.