Az EBRD lényegesen több pénzt helyez ki

A frissen közzétett első negyedévi eredmények szerint három hónap alatt 1,1 milliárd euró kihelyezésére vállalt kötelezettséget az EBRD - ez 64 százalékos emelkedés 2008 megfelelő időszakához képest.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) negyedéves teljesítménye „normális” években nem különösebben érdekli a sajtót - globális hitelválság idején azonban más a helyzet. A londoni pénzintézet 2009 első három hónapjában rekordösszegű, 1,1 milliárd euró értékű projektről döntött, ami 64 százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőttit.

Mint arról korábban többször is beszámoltunk, a kifejezetten a térség piacgazdasági átalakulásának finanszírozására létrehozott pénzintézet a múlt év végén úgy döntött, hogy eredeti tervéhez képest egymilliárddal több, összesen 7 milliárd eurót bocsát rendelkezésre a 2009-es üzleti évben.

Az extraösszeg fele, azaz 500 millió euró jut azoknak a közép-európai országoknak, melyek 2004-ben csatlakoztak az Európai Unióhoz és mindeddig úgy tűnt, 2010-től kezdve nem tartanak igényt a bank támogatására. Magyarország ezek közé tartozik, és az év során ugyancsak a tavalyi befektetések többszörösére számíthat.

Thomas Mirow, a Bank elnöke a gyorsjelentés közzétételekor hangsúlyozta, hogy az EBRD „megfelelő forrásokkal rendelkezik, képes és hajlandó Kelet-Európa mellé állni a válság idején és a jövőben is. Az év első negyedévi teljesítménye aláhúzza ezt a kötelezettségvállalást. Jó úton haladunk, hogy elérjük nagyvonalú célkitűzésünket”. Prioritást élvez a pénzügyi szektor, annak érdekében, hogy továbbra is áramoljanak hitelek a reálgazdaságba, különösen a kis- és középvállalkozásokba". Mint mondta: kiemelt helyen szerepelnek az energiatakarékosságot és a kereskedelem fejlesztését szolgáló befektetések.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.