Az EBRD is veszteséggel zárt

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) is veszteséggel zárta a 2008-as évet a válság miatt. A pénzintézet ennek ellenére azt tervezi: idén rekordösszeget helyez ki Kelet-Európába.

Veszteséges volt tavaly a válság miatt a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), amely azonban ennek ellenére az idén rekord összeget helyez ki a működési területéhez tartozót kelet-európai térségben.

A közép- és kelet-európai átalakuló gazdaságok támogatására 1991-ben életre hívott pénzintézet szerdai eredmény-beszámolója szerint a banknak tavaly - tartalékolás után - 602 millió euró nettó vesztesége volt, az előző évben elért 1,9 milliárd euró adózott eredmény után.

A tavalyi veszteség a tájékoztató szerint jórészt az EBRD által birtokolt vállalati részvények értékcsökkenéséből adódott. A bank illetékesei azonban szerdán hangsúlyozták: ez nem érinti az idei finanszírozási terveket, az EBRD tőkeellátottsága erős, és a pénzintézet rekord értékű, hozzávetőleg 7 milliárd euró befektetést és hitelezést eszközöl a tavalyi 5,1 milliárd euró után.

A legtöbbet a térségi pénzügyi szektor támogatására fordítja az EBRD: erre a célra 3 milliárd eurót irányoz elő a 2009-es terv. A vállalati szektornak 1,5 milliárd euró, infrastrukturális és energiaipari fejlesztésekre 2,5 milliárd euró jut az idei EBRD-finanszírozásokból. A bank már korábban bejelentette: a korábban tervezett csökkentés helyett növelni fogja a fejlettebb közép-európai térség finanszírozását is.

Varel Freeman, az EBRD amerikai alelnöke néhány hete Londonban tartott soron kívüli helyzetértékelésében megerősítette: a bank az idén "drámaian növeli" tevékenységét a fejlettebb közép-európai országokban is, amelyekről a válság előtt még úgy tartotta, hogy 2010-ben már nem lesz szükségük az EBRD támogatására.

Freeman elmondta: a közép-európai országok az idén a tervezettnél 500 millió euróval több új finanszírozást kapnak az EBRD-től, amivel a kétszeresére növekszik a 2009-re korábban nekik előirányzott összeg. Vagyis a térség egymilliárd euró EBRD-tőkére számíthat ebben az évben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.