Az EBRD bízik, de tart a magyar "vírus" terjedésétől

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke bízik abban, hogy a magyar kormány heteken belül megállapodásra jut a Nemzetközi Valutaalappal. De tart a magyar "vírus" tovább terjedésétől is.

A Handelsblattnak adott, a német üzleti napilap keddi számában megjelent interjújában Thomas Mirow annak a nézetnek adott hangot, hogy Magyarország példája a "fertőzés" veszélyét hordozza magában más kelet-európai országokra. "Amilyen mértékben azonban ezek az országok képesek folytatni reform-, illetve szanálási irányvonalukat, olyan mértékben tudják megvédeni magukat ettől" - vélte az EBRD elnöke.

Thomas Mirow szerint ugyanakkor egyértelmű különbséget kell tenni a kelet-európai országok között. Egyes országok, mindenekelőtt Lengyelország, kedvezően fejlődnek, más államok, különösen Dél-Európában - mint például Románia és Bulgária - változatlanul recesszióban vannak. Magyarország - vélte a bankelnök - tulajdonképpen jó úton haladt, az új kormány és a Nemzetközi Valutaalap között a további költségvetési szanálásról most meghiúsult tárgyalások azonban jelentős irritációkhoz vezettek a pénzpiacokon - jelentette ki az EBRD elnöke.

A magyar takarékosság mértékével kapcsolatban a Kelet-Európa Banknak nevezett EBRD elnöke annak a nézetnek adott hangot, hogy nem csupán a takarékossági csomag konkrét összegéről van szó, hanem a kiadáscsökkentési intézkedések minőségéről is. Minden attól függ, hogy a magyar kormány takarékossági erőfeszítései meggyőzőek és tartósak-e - vélte az EBRD elnöke, hozzátéve: a takarékossági csomagot úgy kell alakítani, hogy az ne veszélyeztesse a konjunkturális fellendülést.

A bankelnök ebből kiindulva úgy ítélte meg, hogy az "aránytalanul magas" bankadó tervezett magyarországi bevezetése nem jó jel. Ez a lépés növeli az aggodalmat, azzal kapcsolatban, hogy a bankok tevékenységét korlátozzák, és ezáltal a gazdasági növekedést veszélyeztetik. Ezen a téren a Nemzetközi Valutaalap joggal figyelmeztette Magyarországot - tette hozzá az elnök.

Thomas Mirow egyetértett azzal, hogy a pénzpiacok bizalma még ma is hiányzik egyes kelet-európai országokkal szemben. Ennek kapcsán úgy ítélte meg: Magyarország példája mutatja, hogy mennyire fontos ma a megbízható költségvetési és pénzpolitika. Egy ilyen feszült helyzetben korántsem apróság, ha megszakadnak a tárgyalások egy eladósodott országnak nyújtandó hitelről - vélekedett az EBRD elnöke. Reményének adott hangot, hogy a magyar kormány az elkövetkező hetekben megállapodik a megoldásról a Nemzetközi Valutaalappal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.