Az E.ON-üzlet után kérdezősködik az LMP

Az LMP közérdekű adatigénylést indít az E.ON gázüzletágának tervezett megvásárlása ügyében – közölte az MTI-vel Jávor Benedek frakcióvezető. Arra kérik Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkárt, hogy hozza nyilvánosságra a vásárlásról szóló szándéknyilatkozatot és az ügyben készült vagyonbecsléseket.

A múlt héten Mártha Imre, a Magyar Villamos Művek Zrt. korábbi vezérigazgatója arról beszélt az Index.hu-nak adott interjúban, hogy egyes hírek szerint a kormány nagyjából 500 millió euróval többért – 800 millió eurónál nagyobb összegért – készül megvenni az E.ON cégeit, mint amennyit azok a vagyonértékelések alapján érnek. Szerinte 200-300 millió euró lenne a reális ár.

Jávor Benedek szerint az ilyen és hasonló sajtóhírek a "felesleges" és sok tekintetben kétséges üzletet még gyanúsabbá teszik. Ám amennyiben ezek az értesülések igaznak bizonyulnak, úgy az ügy súlyos politikai és büntetőjogi felelősségi kérdéseket vet fel – írja.

Az LMP szerint az államosítás helyett az ágazat megfelelő szabályozása is elegendő lenne. A "kétséges hasznú államosítás" és az indokoltnál jóval magasabb vételárról szóló híresztelések miatt a párt közérdekű adatkéréssel fordul Lázár Jánoshoz, amelyben a szándéknyilatkozat és a vagyonérték-felmérések nyilvánosságra hozatalát kéri – hangsúlyozza a politikus.

A párt véleménye szerint ugyanis a gázüzletág megvásárlása közgazdaságilag nem indokolt, a szektor hatékony működését, az energiabiztonságot és a fogyasztói érdekek védelmét megfelelő szabályozással is meg lehet teremteni.



Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.