Az azeriek számára nem létkérdés a Nabucco

Nem született még kormánydöntés Irakban arról, hogy a közel-keleti ország részt vegyen-e a Nabucco-projektben - mondta Motaszam Kík olajipari minisztériumi államtitkár hétfőn.

Nem született még kormánydöntés Irakban arról, hogy a közel-keleti ország részt vegyen-e a Nabucco-projektben - mondta Motaszam Kík olajipari minisztériumi államtitkár hétfőn.


    A döntés attól is függ, hogyan halad előre az iraki energiafejlesztési terv - hangsúlyozta az iraki államtitkár, hozzátéve, ha úgy határoznak, hogy Irak csatlakozik a projekthez, a Nabuccóhoz szükséges infrastruktúra kiépítésében nemzetközi cégek is részt vehetnek.


    Az államtitkár arról is beszélt, hogy Irakban a következő tíz évben az új feltárásoknak köszönhetően több mint hatbillió köbméterre nőhet az ország földgáztartaléka.

Azerbajdzsán számára nem politikai, hanem gazdasági kérdés a Nabucco-projekt. Az ország elkötelezett az európai gázprojekt iránt, de még számos fontos kérdést tisztázni kell, mielőtt meghozzák a végső döntést - mondta Ilham Aliyev azeri elnök a budapesti Nabucco-csúcs előtt adott interjújában.

A tanácskozásra egymás után érkeznek a politikusokból és szakemberekből álló delegációkMég mindig nyitott a tranzitszerződések és a finanszírozás kérdése, valamint a politikai háttér. Épp ezért az újabb prezentációk bemutatása helyett a budapesti konferencián valamilyen konkrét forgatókönyvben kell megállapodni - hangsúlyozta az államfő. Azerbajdzsán igyekszik elválasztani a gázkérdést a politikától - mondta Ilham Aliyev az MTI kérdésére. Azerbajdzsánban számos ajánlat van az asztalon, a jelenlegi gázkitermelést pedig teljesen lefedik a már működő vezetékek - tette hozzá.

A kedden és szerdán Nabucco-csúcs Budapesten rendezendő Nabucco csúcsra 17-20 delegációt várnak, és eddig 12 ország állam- és kormányfője, valamint szakminisztere jelezte részvételét több nemzetközi szervezet képviselője mellett - közölte hétfőn a kormányszóvivői iroda.

A csúcstalálkozón részvevő magyar delegáció hivatalos tagja Gyurcsány Ferenc miniszterelnök mellett Molnár Csaba energiaügyi miniszter, Banai Károly kül- és biztonságpolitikáért felelős szakállamtitkár, Faller Jenő, a Külügyminisztérium szakállamtitkára, valamint Bayer Mihály Nabucco-nagykövet. A budapesti tárgyalásokra a magyar delegációba meghívást kapott Kóka János, a parlament Nabucco eseti bizottságának elnöke is.

A csúcstalálkozón a jelenlegi adatok alapján jelen lesz Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök és Szergej Sztanisev bolgár kormányfő. Romániát az energetikai miniszter, Grúziát pedig a miniszterelnök-helyettes képviseli a tárgyalásokon. Az iraki energiaügyi miniszter mellett a török energiaminiszter érkezik a csúcstalálkozóra. Egyiptomot az olajügyi, Ausztriát pedig a gazdasági miniszter képviseli. Németországból a gazdasági államtitkár, Türkmenisztánból pedig a szénhidrogén források kezelésével megbízott állami vállalat vezetője lesz jelen a Nabucco-csúcson.

A tanácskozáson ott lesz az Európai Unió soros elnökségét adó Csehország miniszterelnöke, Mirek Topolánek és az unió energiaügyi biztosa, Andris Piebalgs is. A csúcstalálkozón részt vesz Philippe Maystadt, az Európai Beruházási Bank (EIB) és Thomas Mirow, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke, valamint a projekt megvalósítására a résztvevő hat olaj- és gázipari cég által alapított Nabucco International Pipeline GmbH vezérkara, élén Reinhard Mitschek ügyvezető igazgatóval.

Az Egyesült Államokat - tekintettel a nemrég lezajlott elnökválasztásra - a külügyminisztérium helyettes államtitkára, Matthew J. Bryza, mint az elnök megbízottja képviseli. Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök hétfőn délután négyszemközti megbeszélést folytat Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnökkel, Szergej Sztanisev bolgár kormányfővel és az Európai Beruházási Bank elnökével, Philippe Maystadttal. A kormányfő kedden pedig az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank elnökével, Thomas Mirrow-val tárgyal.

A kormányszóvivői iroda emlékeztet arra: a megbeszélés célja, hogy a Nabucco-projektben érdekelt államok vezetői, illetve képviselői egy asztalhoz üljenek, megerősítve a projekt iránti elkötelezettségüket. Ezért a projektben részt vevő országok, a potenciális beszállító országok, valamint a támogató országok és szervezetek képviselői kaptak meghívást. Grúzia mint tranzit ország kapott meghívót a megbeszélésre.
A nemzetközi érdeklődést jelzi az is, hogy több nemzetközi szervezet, így például az Európa Parlament és az EBESZ képviselői is jelezték részvételi szándékukat.

A Parlament, a Magyar Tudományos Akadémia és a Belváros területén jelentős közlekedési dugók alakulhatnak ki, továbbá részleges, rövid ideig tartó korlátozásra kell számítani a Ferihegyi repülőtérre vezető útvonalon a delegációk átvonulásának idejére - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.