Borít az AXA: nem kell a kódex

Nem írja alá a banki magatartáskódexet az AXA, amelynek országigazgatója úgy tudja: több más pénzintézet is ellenzi az új szabályozást. Szekeres Tibor szerint előfordulhat, hogy a kódexet elutasítók közösen lépnek fel, ha emiatt hátrány éri őket.

Hasadást okozhat a bankrendszerben a magatartási kódex - mondta Szekeres Tibor az MR Online-nak. Az AXA Bank országigazgatója szerint nincs értelme a pénzintézetek tevékenységét szabályozó dokumentumnak, amely fölöslegesen ró újabb  terheket a hitelnyújtókra. A Magyar Bankszövetséghez tartozó hitelnyújtó vezetője szerint a piac most is szabályozott, ha valaki  betartja a hatályos törvényeket, rendelkezéseket, akkor nincs indoka egy újabb szabálynak.

Az országigazgató szerint az AXA mindig tisztességesen járt el az ügyfelekkel, csak azokkal a lakáshitelesekkel van komoly probléma, akik nem működnek együtt adósságuk rendezésében, például külföldre szöknek ahelyett, hogy a felkínált fizetési alternatívák közül választanának. (Az AXA egyébként – nyolc másik bankkal és tovűbbi tíz pénzügyi vállalkozással együtt – szerepel a VÉSZ feketelistáján.)

Az AXA országigazgatója szerint a kódex pótcselekvés az állam részéről, a fő probléma az, hogy gazdasági krízis van a világban. "A kódex egy koncepciódokumentum, nincsenek benne részletek, senki nem érti. A jelenlegi szabályokat kellene rendesen betartani, ezzel a kódexszel csak fokozzuk a káoszt" - mondta Szekeres Tibor. "Alakul az alá nem írók egységes fellépése, kettészakadhat a bankrendszer. Előfordulhat, hogy a kódexet elutasítók közösen lépnek fel, ha hátrány éri őket az újabb dokumentum miatt" - tette hozzá. Szekeres Tibor szerint ha az AXA-t, mint a kódexet ellenző bankot feketelistára teszik, vállalkozásuk ellenlépéseket fog tenni.

A Pézügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szóvivője, Binder István az MR Online-nak elmondta: összesen több száz pénzügyi vállalkozásnak kellene csatlakoznia a kódexhez. A dokumentumot elfogadó intézmények nevét, illetve az elutasítók listáját a PSZÁF honlapján közli majd. Az aláírásra felhívó közleményt a PSZÁF ma jelentette meg, a lakossági hitelezéssel foglalkozó vállalkozások az internetről tölthetik le a csatlakozási dokumentumot. "Aki nem csatlakozik, a nyilvánosság szankciójának veti alá magát" - mondta Binder István az MR Online-nak.

A csatlakozási szándékát tegnap bejelentő Aegon Hitel után ma az OTP Bank tulajdonában lévő Merkantil Bank Zrt. és annak leányvállalata, a Merkantil Car Zrt. jelezte, hogy mint lakossági hitelezéssel foglalkozó pénzügyi intézmények elfogadják a magatartási kódexet és aláírják azt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.