Az Avatar rendezője űrturista lesz

James Cameron, a Titanic és az Avatar filmek rendezője Hold körüli útra indul egy orosz Szojuz űrhajón. Mindez nem kevés pénzébe kerül, hiszen a számla 150 millió dollár – mai árfolyamon 27 milliárd forint – lesz.

James Cameron elszánta megát egy Hold körüli utazásra – jelentették orosz lapok. A sztárrendező egy orosz Szojuz űrhajó fedélzetén tölteéné az utat, amelyért szédítő összeget 150 millió dollárt kell leszurkolnia.

Az orosz oldalról semmi meglepő nincs a történetben, hiszen az ország űrprogramjában markáns szerepet kívánnak szánni az űrturizmusnak. Ez megítélésük szerint idővel elérheti az évi az egymilliárd dollárt is, ami azért nem igencsak derűlátó elképzeléseknek látszik, még a Cameron tervezett utazásának számláját ismerve is.    

A közelmúltban azonban Moszkva kijelentette: az űripart azon öt gazdasági terület egyikeként kívánják kezelni, amelynek prioritást ad a kormány. Hogy ez mennyire nem csak üres beszéd, azt az orosz űrügynökség, a Roscosmos vezetőjének szavai erősítették meg. A Bloomberg beszámolója szerint Anatolij Perminov elmondta, hogy az idei költségvetésük eléri a 3,5 milliárd dollárt, ami majdnem háromszorosa a 2007. évinek, s a Szovjetunió felbomlása óta a legmagasabb összeg, amely a szervezet rendelkezésére állt. Az öszképet az némileg rontja, hogy a NASA költségvetése jövőre 18,7 milliárd dollár lesz. Nos, ezt a lemaradást szeretné csökkenteni az "turistaprogramjával" a Roscosmos.

A Szojuzokat gyártó Enyergija állami korporáció egyébként már jó öt éve bejelentette, hogy kész űrturistákat Hold körüli útra vinni. Műszaki problémát ez nem okoz, megvan a Szojuz űrhajó, és megvannak a meghajtást biztosító rakéták, amelyek el tudják juttatni a Szojuzt a Föld egyetlen kísérőjéhez.

Csak éppen jelentkező nem volt eddig: Cameron az első, aki megállapodott az orosz űrturizmus szervezésével foglalkozó amerikai Space Adventures céggel, és az utazás időpontját 2015-re tűzték ki. Cameron valójában még választhat is két lehetőség közül. Az egyik változatban egyszerűen körülrepülheti a Holdat, s utána visszatérhet a Földre. Ez lényegében az Apollo-10 által 1969-ben megtett útnak felel meg, és egy hétnél valamivel tovább tart.

A másik lehetőség, hogy a Szojuz előbb a Nemzetközi Űrállomásra megy, csak ott kapcsolódik össze a meghajtórakétával és onnan indul a Hold felé. Ez az út mintegy három hetet vesz igénybe.

Az utóbbi megoldáshoz a Szojuzt Föld körüli pályára kell állítani, és egy további Proton-rakétának el kell juttatnia az űrállomásra az út további részéhez szükséges meghajtóegységet. A Komszomolszkaja Pravda című lap szerint az ár - 150 millió dollárt - nem is olyan magas, figyelembe véve az utazás bonyolult voltát, továbbá azt, hogy erre a célra rakétákat, meghajtóegységeket kell legyártani, és egy külön Szojuz is szükséges, mert némileg másnak kell lennie, mint az űrállomásra rendszeresen járó űrhajóknak.

A legutóbbi űrturisták, akik a Nemzetközi Űrállomásra tartó Szojuz "üres" helyeit vették igénybe, 40 millió dollárt fizettek útjukért, de ez a program egyelőre szünetel, amióta megnövelték az űrállomás legénységének létszámát, és nemigen van szabad hely.

A Space Adventures nem zárja ki, hogy két "Hold-turista" is utazhat, például egy orosz űrhajós irányításával, s ebben ez esetben a vállalkozásból profitra tehet szert az Enyergija korporáció, de egyelőre nem tudni, ki lehetne a második.

A lap emlékeztetett rá: a múlt század hatvanas éveiben a Szovjetunió lemaradt az Egyesült Államok mögött a Hold meghódításáért folyó versengésben, és végül nem tudott expedíciót küldeni a Föld kísérőjére. Most, ötven év elteltével a Szojuz lehet a Holdat körülrepülő első, turistákat szállító sétaűrhajó.

James Cameron - elhagyja a Földet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.