Az Auchan veszi meg a magyar Corákat

A francia hátterű Auchan a CBA és a Coop elől megszerezte a belga kézben lévő hét magyarországi Cora hipermarketet. A hazai láncok most a Profi diszkontok és a Match szupermarketek megvásárlását tervezik.

A francia Auchan csoport és a belga Louis Delhaize csoport ma bejelentette, hogy az Auchan Magyarország Kft. felvásárolja a Magyar Hipermarket Kft. hét magyarországi Cora hipermarketét, a hozzájuk tartozó földterületeket és butiksorokat.

Behajtási engedélyre vár az Auchan
Cora

A megállapodás életbelépéséhez a magyar versenyhatóság jóváhagyása szükséges.

A Magyar Hipermarket Kft. munkatársai továbbra is e vállalatnál folytatják munkájukat, a későbbiekben pedig csatlakoznak az Auchan Magyarország csapatához - áll a vevő közleményében.

A Magyar Hipermarket Kft. 1997-ben nyitotta meg első hipermarketét Cora cégnév alatt. Jelenleg három áruházat üzemeltet Budapesten és környékén, további négyet az ország más területein. A kft. 2700 munkatársat foglalkoztat.

A Coop és a CBA továbbra is érdeklődik a Match és a Profi felvásárlása iránt.

Piaci elemzőket alaposan meglepte az Auchan bejelentése, mivel a korábbi hírek jobbára arról szóltak, hogy a Magyarországról kivonulni szándékozó Delhaize egyben adná el az itteni kiskereskedelmi portfólióját, így a Cora mellett a Match szupermarketeket és a Profi diszkontot. Mint korábban megírtuk a Delhaize vezetősége már évek óta foglalkozott az eladás gondolatával, így a Cora kérői között már régebben is felmerült az Auchan illetve még korábban az USA kiskereskedelmi óriásának a Walmartnak a neve.

A jelek szerint a Delhaize az akkor már romló magyar makrogazdasági és fogyasztási mutatókat látva idén nyáron döntött végleg az eladás mellett, akkor úgy tudni, hogy megkereste a legtöbb hazai nagy láncot az eladási ajánlattal. A nagyok közül szeptemberben a Coop és a CBA közös projektcége a C+C Partners Kft. állt a ringbe, illetve az Auchan tett ajánlatot, ám úgy tudni, hogy csak néhány Cora áruházra, ami egybevág azzal, amit piaci elemzőktől hallani, miszerint jókora eltérések vannak az egyes Cora áruházak forgalma között. A történet pikantériája, hogy a Cora lehetséges eladása ősszel egy szakmai fórumon, éppen az Auchan egyik vezetőjének az elszólása kapcsán pattant ki a sajtóban.

Rövidesen kiderült a CBA illetve a Coop felvásárlási szándéka, ám úgy tudni, hogy a Delhaize-csoportot kínosan érintette, hogy a napi sajtóban – lapunkban is – nyilvánosságra kerültek az akkor formálódó üzlet részletei. A cégeket ismerők tudni vélték, hogy a Delhaize 40 milliárd forintnyi eurót kért a hazai portfóliójáért a Delhaize és a hazai láncok között pedig azért halasztódott a megállapodás, mivel az árban nem tudtak megegyezni. A CBA részéről Baldauf László elnök a Figyelő-nek adott interjújában úgy fogalmazott, hogy érdekeltek a hazai hipermarket létrehozásában, a finanszírozásról szólva pedig nem zárta ki, hogy MFB vagy egy külföldi pénzintézet szállna be.

Azonban a jelek szerint ez a lehetőség nem jött össze a CBA-nak, legalábbis úgy tudjuk, hogy a Delhaize december második felében végül a nevető harmadikként ott lévő Auchannak adta át a Cora áruházakat, egyelőre ismeretlen vételárért, amit az Auchan várhatólag anyacég hitelből fog kifizetni – ahogy egyébként az eddigi áruházait is. Úgy tudjuk, hogy a CBA és a Coop sem tett le a vásárlási szándékaikról – bár a cégeknél üzleti titokra hivatkozva nem nyilatkoznak – így a Profi és a Match üzleteket továbbra is felvásárolná a projektcégük. Ugyanakkor piaci vélekedések szerint ez más soványabb falat lesz, mivel a Delhaize-porftóliójában egyértelműen a Cora volt az értékes elem.

Az Auchan Csoport 12 áruházat és 11 butiksort üzemeltet Magyarországon. Az Auchan Magyarország első áruházát 1998-ban nyitotta meg, 2010-ben több mint 30 millió vásárlót szolgált ki, s árbevétele 224 milliárd forint volt. Az Auchan Magyarország 5600 munkavállalót foglalkoztat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.