Az ÁSZ tovább húzna az MNB nadrágszíján

A bér- és személyi jellegű kiadásokban saját takarékossági elveit sem követte tavaly a Magyar Nemzeti Bank (MNB) - állítja az Állami Számvevőszék (ÁSZ). Simor András elnök külön kommunikációs tanácsadója havi 1,8 milliót kap, pontosan nem tudni, mire. Simor egyes ÁSZ-anyagokat nem írt alá és kitétellel látott el.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) saját takarékossági célkitűzéseinek sem felelt meg a létszámmal és személyi jellegű ráfordításokkal való gazdálkodása során - állítja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a jegybank 2010. évi működésének ellenőrzéséről szóló jelentésben.

Az MNB bérpolitikai intézkedéseivel nem támogatta a kormány takarékossági célkitűzéseit - teszik hozzá.

Ugyanakkor az MNB a jegybanktörvény előírásainak megfelelően működött.

Az MNB 2010. évi működése, irányítási, döntéshozatali és ellenőrzési rendszerei megfeleltek az MNB-törvény előírásainak - szögezik le.

Ám nem minden esetben tartották be a közbeszerzésekről szóló törvényt és saját belső szabályzataik előírásait sem.

A számvevőszék megállapította: tavaly ugyan csökkentek a személyi jellegű ráfordítások, de a hatékonyságjavító intézkedésektől független költségcsökkentési lehetőség az ÁSZ szerint további 146 millió forint megtakarítást eredményezhetett volna.

A jelentés kitér arra is, hogy az MNB elnöke - a 24 fős kommunikációs szakterület mellett - egy olyan kommunikációs tanácsadót alkalmaz havi 1,8 millió forintért, akinek munkavégzéséről, valós teljesítményéről a bank értékelhető szakmai dokumentumot nem adott át.

Az elnök az ÁSZ által megküldött teljességi nyilatkozatot nem írta alá, annak tartalmát korlátozó kitétellel módosította.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.