Az ÁSZ nem vizsgálja a pénzügyminiszterek büntetőjogi felelősségét

Csalatkoztak azok, akik az Állami Számvevőszék elnökének tegnapi tévés nyilatkozatai alapján azt várták, hogy az ÁSZ ezúttal miniszterek felelősségét is felveti a költségvetés és a vagyongazdálkodás vizsgálatáról készült jelentésben. Éles kritikát ugyanakkor megfogalmaztak a számvevők.

Domokos László ÁSZ-elnök a Magyar Televízió reggeli műsorában úgy fogalmazott: a költségvetés végrehajtásáról és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő tevékenységének vizsgálatáról szóló jelentésben felmerül az állami vagyonért felelős miniszter felelőssége, azonban a jelentések mai ismertetésén ilyen jellegű személyi felelősséget nem fogalmaztak meg.

Ugyanakkor az ÁSZ jelentések kemény kritikákat tartalmaznak, s a részletes számvevői jelentéseket átadják az ügyészségnek. - Az ügyészség feladata lesz, hogy eldöntse, indít-e büntetőeljárást az egyes ügyekben - hangsúlyozta az elnök a pénzügyminiszterek, Veres János és Oszkó Péter büntetőjogi felelősségét firtató kérdésre. Domokos hozzátett a pénzügyminiszterek szakmai felelősséget az Ász megállapította.

A költségvetés végrehajtásának ellenőrzéséről az elnök elmondta: bár a 2009. évi költségvetés zárszámadásának normaszövege és mellékletei egymással összhangban állnak és megfelelnek az államháztartási törvény vonatkozó előírásainak, a jelenlegi gyakorlaton tovább kell lépni. A zárszámadási javaslat több dokumentuma nem biztosítja az ugyanis átláthatóságot és az évek közötti összevethetőséget - hangzik a kritika. 

Megállapították, hogy a zárszámadásra korábban tett számvevőszéki javaslatok csak részben hasznosultak, ezért a számvevők továbbra is változtatásokat javasolnak a tartalékok kezelésében, az egészségügyi finanszírozás rendszerében, az állami vagyonkezelésben, miként a 4-es metróval és az EU-val összefüggő költségvetéssel kapcsolatban is.

Azon kételyüknek is hangot adtak, hogy a parlamenti képviselők hozzájutottak-e a döntésükhöz szükséges összefüggések és adatok minél teljesebb körű bemutatásához, s szorgalmazták az e követelményeknek megfelelő prezentációs tartalom kialakítását is.

Ami a nemzeti vagyongazdálkodást illeti, alapvető hiányosságokat állapítottak meg a területnek, illetve a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tavalyi tevékenységének jogi szabályozásában is. - A döntési folyamatokban és a vagyonnyilvántartásban felelősségre vonás a vezérigazgató munkaviszonyának felmondásán túl nem történt - ismertette a jelentést Warvasovszky Tihamér alelnök. A jelentés megállapítja, hogy a részvényesi jogokat gyakorló pénzügyminiszterek döntései nem az állam érdekeinek, s ezek elsődlegességének figyelembevételével születtek.

- A döntési folyamatokat a koncepció és az átláthatóság hiánya jellemezte - mondta az alelnök. A konkrét példákat is említettek, amikor a nem megfelelő döntések komoly veszteséget jelentenek a magyar államnak. Ilyen a Malév és a Bábolna Ménesbirtok ügye, valamint a Posta, a Máv és az MTV székházának ügye is. A Moszkvai kereskedelmi képviselet eladása kapcsán 3,5 milliárd forintra becsülték a hozzávetőleges kárt.

Becker Pál főigazgató szerint a vezérigazgató mellett az ÁSZ szerint a Vagyontanácsot is felelősség terheli a kialakult helyzet miatt. A volt pénzügyminiszterek felelősségének megállapítása az ügyészség feladata - tette hozzá. Később pontosította: szakmai felelősségről beszélt, az ÁSZ nem tud megállapításokat tenni büntetőjogi felelősség vonatkozásában a pénzügyminisztereket tekintve, hiszen ehhez a szándékosságot is bizonyítani kell.

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke Zárszámadás és vagyongazdálkodás címmel sajtótájékoztatót tart. Téma: a Magyar Köztársaság 2009. évi költségvetése végrehajtásának ellenőrzése; a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 2009. évi tevékenységének
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.