ÁSZ-elnök: két hónapon belül kiderül az ország sorsa

Azok országok, amelyek gazdaságélénkítő programjaik megvalósításához külső forrást igényelnek, nagyon nehéz helyzetbe kerültek. Magyarország ezen a csoporton belül is sajátos helyzetben van, hiszen a gazdaságba áramoltatott pénzt a bankok ellenőrzik. Két hónapon belül kiderül, sikeres lesz-e a német válságkezelési modell, és érezteti-e hatását itt is - véli Kovács Árpád ÁSZ-elnök.

Az állami számvevőszékek képviselői nemzetközi konferencián osztották meg egymással tapasztalataikait, ezeket ismertette a magyar pénzügyi, gazdasági ellenőrök szerdai tanácskozásán Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke. A rendezvény szünetében tartott sajtótájékoztatón, valamint tudósítónk kérdéseire válaszolva kifejtette: Európában egyes országoknak vannak államháztartási tartalékaik. Ezek – mindenekelőtt Németország – kölcsönfelvételek, s monetáris eszközök nélkül tudják kedvezően befolyásolni reálgazdaságukat. Az állam megsegíti a pénzügyi szektort, ennek fejében azonban következetesen ellenőriz, nem az éjjeliőr szerepét játssza, hanem egyre aktívabb lesz.

Kovács Árpád ÁSZ-elnök a parlamentben. Nincs miért örülni
Kovács Árpád ÁSZ-elnök a parlamentben. Nincs miért örülni

Kovács Árpád szerint azok az országok, amelyek gazdaságélénkítő programjaik megvalósításához külső forrást igényelnek, nagyon nehéz helyzetbe kerültek. Magyarország ezen a csoporton belül is sajátos helyzetben van, tette hozzá az elnök, hiszen hitelfelvételeken keresztül áramoltat pénzt a reálgazdaságba, azok felhasználását nem az Állami Számvevőszék, vagy az államkincstár ellenőrzi, hanem a bankok kontrollálják. Vagyis: aki a pénzt adja, annak szól a muzsika – mondta Kovács Árpád.

Az ÁSZ elnöke hangsúlyozta: az európai folyamatokkal ellentétes volna, ha a válságra való hivatkozással jogszabályokat iktatnánk ki, s eltekintenénk a szükséges engedélyek beszerzésétől. - Magyarország még egyszer nem követheti el azt a hibát, amit a kilencvenes évek elején, amikor a privatizációs folyamatokból kiiktatta az ellenőrzési rendszereket – hívta fel a figyelmet Kovács Árpád.

A kormány bejelentett reformjairól szólva úgy fogalmazott: senki sem vitathatja, hogy csökkenteni kell a munkabérek terhét, s pénzt kell juttatni a reálgazdaságba. A gazdaság teljesítményhiányát azonban nem lehet egyoldalúan a lakosságra hárítani. Az Alkotmány rögzíti ugyanis, hogy Magyarország szociális piacgazdaság. Ezt a törvények megalkotásakor figyelembe kell venni.

Kovács Árpád azt mondta: két hónapon belül kiderül, mi lesz Magyarországgal. Magyarázatként hozzáfűzte: ha a német válságkezelési modell sikeres lesz, s elindul a német gazdaság, akkor – késleltetve bár – az nálunk is jelentősen érzékelteti kedvező hatását. Ha nem, akkor még nagyobb lesz a baj. Kovács Árpád úgy véli, hogy a GDP Magyarországon két százalékkal lesz kevesebb, mint Európában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.