Az áramszámlából álljuk a fűtésdíjcsökkentést

A távhőszolgáltatóknak szinte semmiféle problémát nem okoz a 10 százalékos lakossági árcsökkentés, mert a Magyar Energia Hivatal így keletkező veszteségeiket folyamatosan kipótolja az áramfogyasztóktól beszedett úgynevezett termelésszerkezet-átalakítási kasszából. Eme elvek mentén a további árcsökkentésnek sincs akadálya.

A Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége felé mind ez idáig egyik tagvállalat sem jelzett alapvető problémákat a januártól mindenütt érvényesített 10 százalékos lakossági távhőárcsökkentés kapcsán – fogalmazott megkeresésünkre Fekete Csaba, a szervezet elnöke.

Formális számítások szerint a távhőszolgáltatóknak az árcsökkentésből több mint tízmilliárdos összvesztesége keletkezne. Ám ezt a kiesést a megjelent rendeletek szerint a Magyar Energia Hivatal (MEH) a kapcsolt termelésszerkezet-átalakítási kasszából jórészt kipótolta a szolgáltatócégek számára. A minden villamosenergia-fogyasztó által fizetett, kilowattóránként 40-45 forintos áramdíjból ugyanis 1,2 forint a számlán külön is nevesített úgynevezett kapcsolt termelésszerkezet-átalakítási díj, melyből évente becslések szerint mintegy 40 milliárd gyűlik össze és amelyből a távhőszolgáltatókat támogatják.

Egyes szolgáltatók pozíciói ugyan kismértékben így is romolhattak, de ez az első tapasztalatok szerint nem okoz alapvető problémákat – fogalmazott az elnök. Ha a szolgáltatók működőképességét biztosítja a szabályozó, az árcsökkentés akár tovább is folytatható – jegyezte meg. Ugyanakkor továbbra is úgy véli, teljesen irreális lenne egy-egy tízszázalékos árcsökkentés hatásait kompenzáció nélkül a szolgáltatókra terhelni.

A nemzetgazdasági tárca a múlt héten megerősítette: a lakossági távhőár 10 százalékos csökkentése érdekében a távhőszolgáltatók támogatása az árbevételkiesés mértékével azonos szinten megemelkedett. Elemzők szerint a távhőtermelők helyzete most nem változott, vagyis a szolgáltatók terheit nem kellett részben sem átvállalniuk. Körükben a hőárak novemberi belső átszabása hozott jelentős változást.

A közel száz települési távhőszolgáltató honlapjára tapasztalataink szerint lassan, de biztosan kerülnek fel az új díjak. A korábban januárra – összetett indokok alapján – 4,2 százalékos távhőáremelést előirányzó Ózdi Távhő Kft.-nél lapunkat úgy tájékoztatták, hogy a tervezett emelést nem érvényesítik. Ehelyett a központi kormánydöntésnek megfelelően a tarifa náluk is tíz százalékkal alacsonyabb lesz a tavaly év végén ténylegesen alkalmazottnál. Erre az adhatott lehetőséget, hogy a MEH a társaság novemberben lecsökkentett támogatását a megjelent rendelet szerint január elsejével visszaemelte az eredeti szintre.

Mint ismert, a kormány és a Fidesz képviselői azt kérték a fogyasztóktól, tegyenek bejelentést, ha a szolgáltatók szerintük trükköznek az árcsökkentési döntés érvényesítésével. Lapunkhoz is eljutottak ilyen lakossági panaszok, ám ezeket eddig nem találtuk alaposnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.