Az áramellátásban nem okoz fennakadást a gázhiány

Annak ellenére, hogy a Magyarországon termelt villamosenergia közel negyven százalékát gáztüzelésű erőművek állítják elő, nem okoz fennakadást az áramellátásban, hogy Ukrajna felől kedden leállt a gázszállítás.

Nincs fennakadás a hazai áramellátásban amiatt, hogy Ukrajna felől kedden leállt a gázszállítás, noha a Magyarországon termelt villamos energia csaknem  38 százalékát gáztüzelésű erőművek állítják elő.

Mártha Imre, a Magyar Villamos Művek (MVM) vezérigazgatója kedden elmondta: az MVM-csoporttal érdemi kereskedelmi kapcsolatban álló erőműveknek nem jelent problémát az átállás földgázról alternatív tüzelőanyagra. Az áramtermelés mintegy negyven százalékát adó paksi atomerőmű teljes kapacitással üzemel, a lignittüzelésű mátrai és a kőszenet felhasználó Vértesi Erőműben pedig növelik a terhelést.


Miután kedden délután Ukrajna elzárta a gázcsapot, Magyarországra nem érkezik földgáz Ukrajna felől, Ausztria felől pedig csökkentett mennyiség, a Földgázellátási Krízisbizottság javaslatot tett arra, hogy azok az erőművek, amelyek képesek alternatív tüzelőanyagra átállni, szerdán 11 órától tegyék meg.


Ez az első év, amikor az MVM-nek nincs érdemi kereskedelmi kapcsolata a két nagy gáztüzelésű erőművel, a Dunamenti és a Tiszai Erőművel. A Csepeli és a Budapesti Erőmű, amelyektől az MVM áramot vásárol, zavartalanul állnak át olajtüzelésre. A törvényi előírásnak megfelelően mindkét erőműtársaság olajtartaléka legalább 16 napra elegendő, és mindkét erőműtársaság rendelkezik azokkal a technikai és kereskedelmi feltételekkel, amelyek segítségével hosszabb ideig is nélkülözni tudják a földgázt. A vezérigazgató megjegyezte: a korábbi években is történt tüzelőanyag-átállás a nagy hideg miatt.


Mártha Imre szerint a kialakult helyzet rávilágít arra, hogy nagy szükség van a Mátrai Erőműben tervezett új, 440 megawattos lignittüzelésű blokk megépítésére. Működése a villamosenergia-termelés nyolc százalékát jelentené, és hetekkel tovább lennének elegendőek a földgáztárlóban lévő készletek. Az MVM a tervek szerint a Mátrai Erőművel közösen 2015-re megépítené meg az új blokkot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.