Az Apple többet ér, mint a teljes magyar GDP

Továbbra is rekordokat döntöget az Apple üzleti eredménye, a kapitalizáció alapján számított cégérték meghaladja a dán GDP-t is, a magyarnak pedig csaknem a háromszorosa.

Az elemzői várakozásokat jóval meghaladó eredményekről számolt be az Apple legutóbbi negyedéves gyorsjelentésében, mindezt pedig annak tudják be, hogy a táblagépekből (iPad) és a mobilokból (iPhone) rekordmennyiséget sikerült értékesíteni az ünnepek alatt. 

Apple karácsony - a vevők meg csak jöttek, és jöttek...
Customers line up to purchase the new Apple iPhone 3GS at the 5th Avenue Apple store in New York June 19, 2009. REUTERS/Lucas Jackson (UNITED STATES BUSINESS)

Az üzleti évének első negyedévében – azaz tavaly október és december között – a cég 46,33 milliárd dollár bevételre tett szert, ami 73 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Elemzők 38,9 milliárd dollárra számítottak. A cupertinói cég nettó nyeresége ebben az időszakban 118 százalékkal emelkedett, elérte a 13,06 milliárd dollárt. Az egy részvényre jutó nyereség 13,87 dollár lett, miközben az elemzők 10,16 dollárt vártak.

Az Apple piaci kapitalizációja (a részvények száma és értéke alapján számított pillanatnyi értéke) már meghaladja a 390 milliárd dollárt, ami átszámolva 89,5 ezer milliárd forint, magasabb, mint Dánia vagy Görögország 2011. évi nemzeti összterméke, míg a magyar GDP csaknem háromszorosa.

Az Apple több mint 37,04 millió iPhone-t adott el az első negyedévben, amely negyedéves és éves összehasonlításban is duplázódás. A számok alapján az elemzők nem zárják ki, hogy a mobilpiacon a cég letaszítja a trónról a Samsungot, amely elemzői várakozások szerint mintegy 35 millió okostelefont értékesített a tavalyi év utolsó negyedében.

Jól fogyott az iPad is: 15,43 milliót adtak el belőle, ami szintén több, mint duplája az egy évvel korábbinak. A hír hatására az Apple részvényei nyolc százalékot erősödtek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.