Orbán már ellenzékben védte a Déli áramlatot - zárt ajtók mögött

Kibújt a szög a zsákból: míg a Fidesz - és különösen Orbán Viktor - ellenzékben harsányan tiltakozott az orosz Déli áramlat gázvezeték magyarországi szakaszának szerződése ellen, a Fidesz elnöke amerikai diplomatáknak már 2009 novemberében bevallotta: nincs ellenére a beruházás, sőt ez ügyben követendőnek tartja a Gyurcsány-Bajnai-kormány politikáját.

Amerikai diplomatáknak bizalmasan már a választások előtt, 2010. elején elismerte Orbán Viktor: valójában nem ellenzi a Magyarországot is érintő orosz Déli áramlat-gázvezetéktervet - idéz a Wikileaks egyik most nyilvánosságra került iratából az origo.

Az Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet által jegyzett irat szerint Orbán Viktor "bevallotta", hogy ez ügyben a Gyurcsány-Bajnai-kormánnyal hasonló politikát folytatna. 2009 végén hasonló kijelentéseket tett Richard Morningstarnak, az amerikai külügyminisztérium energiaügyi különmegbízottjának.

Nem volt ez mindig így. Miután a Gyurcsány-kormány 2008-ban aláírta a Déli áramlat magyarországi szakaszáról szóló magyar-orosz szerződést, a Fidesz politikusai hevesen tiltakoztak. A legkeményebben maga Orbán Viktor fogalmazott, aki szerint ezzel a Gyurcsány-kormány puccsot hajtott végre saját népe ellen. A szerződést alkotmányjogilat érvénytelennek nevezte, és ígéretet tett arra, hogy kormányon azt módosítják. Ezt követően körülbelül épp 2009 novemberéig a Fidesz politikusai rendre - különböző vérmérséklettel bár, de - elítélték a szerződést, amit esetenként Oroszország-ellenes kritikával fűszereztek.

Mint arról lapunk korábban beszámolt, ezután 2009 novemberében Vlagyimir Putyin orosz kormányfő pártjának kongresszusán félórás "spontán" megbeszélést folytatott Orbán Viktorral. A Wikileaksen idézett beszélgetések e spontán találkozó után zajlottak le. Orbán bizalmas körben ismertetett álláspontja annál is inkább furcsa, mivel az Egyesült Államok közismerten a Déli áramlat "elleni" Nabucco nevű gázvezetékterv pártfogója: diplomáciai csatornákon az orosz elképzelést inkább akadályozni igyekszik. Orbán Viktor eme bizalmas közlésével tehát az Egyesült Államok rosszallásának kockázatát is vállalta. A nyilvánosság előtt a Fidesz a választások megnyeréséig hallgatott az ügyről.

Kormányon aztán a külügyminiszter és a magyar-orosz kapcsolatokért felelős kormánymegbízott is tett halk támogató nyilatkozatokat Déli áramlat-ügyben. A szerződés felmondása, módosítása fel sem merült. A miniszterelnök az ügyet a magyar-orosz kapcsolatokat terhelő "legkisebb problémaként" jellemezte.

 

Wikileaks: a Szurgutnyeftyegaz Putyin pénzmosodája?

Pletykákra hivatkozva Vlagyimir Putyin orosz kormányfő tisztázatlan eredetű vagyonának fő forrásaként jellemzi a Mol ötödét 2009. elején megvásárló orosz Szurgutnyeftyegaz nevű olajcéget a Wikileaksen közzétett, ugyanakkor keletkezett bizalmas diplomáciai irat. Az origo által idézett dokumentumhoz ugyan bizonyítékokat nem mellékelnek, de 2009. novemberében idézik Hernádi Zsolt Mol-vezér állítólagos, Richard Morningstarral megosztott gondolatait. Eszerint a Mol első emberét korábban Igor Szecsin orosz miniszterelnökhelyettes azzal fenyegette meg: ha szembeszáll a Szurgutnyeftyegazzal, akkor azt az orosz állammal teszi.

A Szurgutnyeftyegaz tulajdonosi szerkezete állítólag átláthatatlan, a Mol és a mindenkori magyar kormány határozottan ellenállt az orosz cég törekvéseinek. Az Orbán-kabinet végül félezermilliárd forint ellenében államosította a Szurgutnyeftyegaz Mol-pakettjét.

Mesterházy Attila MSZP-elnök még alelnökként úgy tartotta egy, April Foley amerikai nagykövettel folytatott beszélgetés során, hogy a Molt a Szurgutnyeftyegaz előtt felvásárolni igyekvő osztrák OMV mögött is orosz érdekek állhatnak - írja az internetes lap.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.