Az amerikai pénznyomda újraindítását várják a piacok

A befektetők azt várják, hogy az amerikai jegybank újabb dollár ezermilliárdokkal járul hozzá a gazdaság élénkítéséhez. Bernanke elnök nincs könnyű helyzetben: az adatok nem elég rosszak, hogy a jegybank most gyors lépések mellett kötelezze el magát, de nem is elég jók, hogy ne tegyen semmi.

Bevet-e az amerikai jegybank újabb gazdaságélénkítő eszközöket – ez a kérdés foglalkoztatja a befektetőket, akik az utóbbi két hétben a teljes bizonyosság állapotából mind bizonytalanabb hangulatba kerültek. A nemzetközi tőzsdék indexei is követték ezt a változást: az augusztusi nagy felfutás ereszkedésbe váltott az elmúlt néhány napban.

Bernanke: Nem a bankoknak kedveztem!

Ám a kérdés tartja magát, mert Ben Bernanke amerikai jegybankelnök pénteken mond beszédet a Wyoming államban lévő festői Jackson Hole-ban, ahol a központi pénzintézet szerepét betöltő szövetségi tartalékrendszer (Fed) egyik tagjának, a Kansas City-i regionális banknak a szervezésében évente rendeznek szakmai fórumot.

A várakozásokat fokozta, hogy a jegybank nyílt piaci bizottságának augusztus eleji üléséről nyolc napja kiadott jegyzőkönyv szerint a monetáris döntéshozók szükségesnek éreznék a mihamarabbi beavatkozást a gazdaságba, hacsak az adatok nem jeleznek érdemi javulást. Ám egy hónap alatt sok minden történt, s inkább kedvező számok jelentek meg, a lakáspiaci helyzettől a háztartások fogyasztásán át a kiskereskedelmi forgalom bővüléséig.

A napokban a kormányzat felfelé módosította a második negyedéves gazdasági növekedési adatot, másfélről 1,7 százalékra. A részletekből kiviláglik azonban, hogy az export serkentette az amerikai gazdaságot, míg az üzleti beruházások lanyhultak, mert nagy bizonytalanság övezi, vajon jövőre érvénybe lépnek-e a tervezett adóemelések és kiadáscsökkentések.

A Fed ülése óta kiderült, hogy a második negyedévi havi átlaghoz képest több munkahely keletkezett, de közben a munkanélküliségi ráta 8,3 százalékra kapaszkodott vissza. S miközben az infláció irama nem ad okot aggodalomra, a Fed-nek a teljes foglalkoztatás érdekében is lépnie kell. Elemzők úgy vélik, amíg hét százalék feletti a munkanélküliek aránya, a jegybank köteles élénkítő eszközöket bevetni, különösen akkor, ha a gazdaság növekedési irama is lanyha, elégtelen a munkanélküliség érdemi mérsékléséhez.

Figyelembe kell azonban vennie Ben Bernankénak, hogy a novemberi elnökválasztás előtt óvatosan kell döntenie. A friss adatok nyomán a jegybanki döntéshozók is megosztottabbá váltak az értékpapír-vásárlási program – amelynek részeként eddig két menetben 2300 milliárd dollárt pumpált a gazdaságba a Fed – felújításának értelmét és időzítését illetően.

Az adatok ugyanis nem elég rosszak, hogy a jegybank most gyors lépések mellett kötelezze el magát, de nem is elég jók, hogy ne tegyen semmit. Ebben a sajátos helyzetben remélnek eligazítást Bernankétől a befektetők, akik várták volna Jackson Hole-ba Mario Draghi európai jegybankelnököt is, aki azonban lemondta részvételét. Talán azért, mert a piac tőle is sorsdöntő bejelentéseket remél az eurózóna válságának megoldására már a jövő héten.

S ha a piacok túlzott várakozásokba lovalják bele magukat, kiábrándultságuk is túlzó lehet. Ezt a kockázatot is számba kell vennie Ben Bernankénak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.