Az amerikai lapoknak tetszett Obama új csomagja

Amerikai lapok csütörtökön üdvözölték Barack Obama amerikai elnök előző nap bejelentett tervét a jelzáloghitel-válság megoldására.

Kiemelték, hogy a vázolt elképzelés jobb a korábbi programoknál, ugyanakkor figyelmeztettek, a siker egyáltalán nem garantált.
A The Washington Post úgy fogalmazott: Obama programja határozott szakítás a Bush-kormány katasztrofális "mentsük a bankokat, de ne a háztulajdonosokat" politikájával. Az újság jó kezdő lépést említett: az elnök 9 millió bajba jutott családnak akar segíteni abban, hogy könnyebb feltételekkel teljesíthessék a hitelkötelezettségeket vagy elkerülhessék a kilakoltatást.

Az újság ugyanakkor rámutat: a gazdaság jelenlegi lankadt állapotában ez a csomag talán nem elég. Eddig 2 millió család veszítette el házát a krízisben, a hitelrészleteket nem törlesztő tulajdonosokat kirakták ingatlanukból. A lap szerint a baj ott van Obama programjával, hogy nem nyújt megoldást annak a mintegy 13,6 millió háztulajdonosnak, akinek csökkent értékű házánál nagyobb összegű jelzáloghitelt kell visszafizetnie.

A The New York Times is azt emelte ki szerkesztőségi cikkében, hogy Obama terve több háztulajdonosnak segíthet, mint a korábbi programok. A csomag azonban a recessziós hullám ellenében fog működni, s ez a hullám még emelkedik - figyelmeztetett az újság.

A lap rámutatott: Obamának azt kell meghatároznia, hogy a központi forrásokkal takarékosan bánva csak azoknak segítsen, akiknek szükségük van erre és akik megérdemlik. A tervben üdvözlendő újdonság, hogy különböző ösztönzőket kínálnak a pénzintézeteknek a hitelek átírására. Sok háztulajdonos azonban még az olcsóbbá váló hiteleket sem lesz képes visszafizetni, ha hirtelen elveszíti állását. Aggodalomra ad okot, hogy a jegybank szerepét betöltő Fed friss előrejelzése szerint a munkanélküliség jövő év közepéig növekedni fog az Egyesült Államokban.Barack Obama szerdán jelentette be, hogy kormánya 275 milliárd dollárt fordít a jelzáloghitel-válság megoldására.

Az Obama-kormány 5 millió olyan háztulajdonosnak segít a hagyományos jelzáloghiteleket alacsonyabb kamatozású kölcsönökkel kiváltani, akik az ingatlanpiac zuhanása miatt ma már nagyobb összeggel tartoznak, mint amennyit a házuk ér. A kormány erre a célra 200 milliárd dollárt pumpál a Fannie Mae és a Freddie Mac jelzáloghitelező intézetekbe, amelyeket tavaly államosítottak. A kormány további 3-4 millió olyan tulajdonosnak is segítséget nyújt a havi törlesztő részletek fizetésében egy új 75 milliárd dolláros alapból, akik az egekbe szökött kamatok miatt nem képesek a részleteket fizetni.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.