Az amerikai kincstárral tárgyalt Varga Mihály

A magyar kormány amerikai pénzügyi kapcsolatait igyekezett erősíteni hétvégi tokiói útja során Varga Mihály. A tárca nélküli miniszter a Népszabadságot tájékoztatta arról, hogy kikkel ült egy tárgyalóasztalhoz az IMF közgyűlésén, s szóba került-e egy esetleges dollárkötvény-kibocsátás. A miniszter szerint a japán frontot tartani kell.

A Nemzetközi Valutaalap befolyásos képviselői mellett az amerikai pénzügyminisztérium (a kincstár) képviselőivel is találkozott múlt hétvégén az IMF és a Világbank tokiói közgyűlésén Varga Mihály tárca nélküli miniszter. A nemzetközi szervezetekkel való kapcsolattartásért felelős kormánytag arról tájékoztatta a Népszabadságot, hogy befektetési bankok – például a Goldman Sachs – munkatársaival is tárgyalóasztalhoz ült.

Olli Rehn, David Lipton, Reza Moghadam is tárgyalópartnere volt Varga Mihálynak az útja során. Olli Rehn az unió pénzügyi biztosa, David Lipton az IMF ötfős vezető testületének amerikai tagja, Reza Moghadam pedig a valutaalap európai irodájának vezetője, a magyar kormánnyal hiteltárgyalásokat folytató régiós IMF-vezető Thanos Arvanitis főnöke.

Varga Mihály a megbeszélések alapján arra nem vállalkozott, hogy megjósolja, mikor folytatódhatnak a hiteltárgyalások. Arról számolt be, hogy a nemzetközi szervezetek jelenleg értékelik a magyar kormány legutóbbi egyensúlyjavító intézkedéseit, melyekről október 4-én született döntés, s múlt hét elején, elutazása előtt adott róla tájékoztatást tárgyalópartnereinek. Varga Mihály jelezte, a megállapodáshoz vezető út nem kizárólag a hivatalos, tárgyalószobában folytatott megbeszéléseken át vezet, vannak szakaszok, amikor levélben, illetve telefonon folynak az egyeztetések.

Az amerikai pénzügyminisztérium képviselőit a gazdaságpolitikai kilátásokról tájékoztatta a miniszter, valamint arról, hogy milyen eszközökkel tartja kordában az államháztartási hiányt a magyar kormány. Varga Mihály elmondta, a megbeszéléseken szóba került, hogy Magyarország növekedési problémákkal szembesül, amely ellen a kormány tenni akar.

Kérdésünkre, hogy az amerikai kincstárral, illetve a Goldman Sachs munkatársaival való kapcsolatfelvétel egy esetleges dollárkötvény-kibocsátást alapozott volna meg, a miniszter azt válaszolta, hogy a befektetési banknál arra hívták fel a figyelmet, hogy az IMF-megállapodás előtt elhamarkodott lenne devizakötvényt kibocsátani. – Ezzel a véleménnyel egyetértek – tette hozzá a miniszter. Felvetettük, hogy a nemzetközi devizaforrás-bevonási igény jelentős mértékben csillapítható lehet az új, a belföldieknek felkínált eurókötvény-kibocsátással, amire azt mondta Varga Mihály, hogy a programról még tájékozódnia kell, mert külföldi útja alatt történt a bejelentés, de amennyire ismeri a részleteket, azzal lakossági forrást kíván bevonni az Államadósság Kezelő Központ, s nem intézményi kört céloztak meg. Ez tehát befolyásolja a bevonható mennyiséget.

A hivatalos találkozók mellett nem hivatalosakra is sor került, ennek részeként japán kisvállalkozói szövetségek, kamarák, illetve a tokiói kormány képviselőivel is alkalma nyílt tárgyalnia Varga Mihálynak. Ezzel kapcsolatban azt mondta a Népszabadságnak, hogy a keleti nyitás politikájának Kína és a Kaukázus mellett "a japán frontot is tartania kell".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.