Az amerikai adóhivatal nem a milliomosokra utazik

Az évi egymillió dollárnál többet kereső amerikaiak közül tavaly - a megelőző évihez képest - 36 százalékkal kevesebbet számoltatott el az adóhivatal (IRS), noha politikai szinten kifejezett igény mutatkozik a jövedelemeltitkoló jómódú polgárok leleplezésére.

Barack Obama elnök is a gazdaság kifehérítésével, az adóparadicsomokba vándorló jövedelmek megfogásával kampányolt, ennek tükrében meglepő az adóhivatal lanyhuló figyelme. Pedig volna hol kutakodni, ugyanis egy friss felmérés szerint minél többet keres valaki, annál nagyobb arányban titkolja el jövedelmét. Az évi félmillió dolláros kereset felett 21 százalékra teszik az adózatlan jövedelem arányát, míg ez az a legalsó 20-25 ezer dolláros kereseti kategóriában csupán 5 százalékos.

A Syracuse Egyetem kutatói szerint emiatt teljesen logikus lenne „rászállni" a magas keresetűekre, s az amúgy is egyre nagyobb hiánnyal küszködő szövetségi költségvetésbe csatornázni a fekete jövedelmeket. Még szembeötlőbb a gazdagok személyes elszámoltatásának alacsony szintje. Az ellenőrzött milliomosoknak csupán 3,1 százalékát hívták be személyes egyeztetésre az adóhivatalhoz - írja a Boston Globe.

Az IRS elismerte, hogy kevesebb gazdagot ellenőrizték tavaly, az ő statisztikájukban 21874 milliomos elszámoltatatása szerepel, ami 1400-zal kevesebb, mint a 2007-es adat. (Öt évvel ezelőtt az IRS a milliomosok által benyújtott 190372 adóvisszatérítési igényből 9576-ot ellenőrzött le.) Adataik szerint 2008-ban a milliomosok 5,6 százalékos eséllyel „pályáztak" az adóellenőrzésre, szemben a 2007-es 6,8 százalékkal.

A nagyjából 20 százalékos visszaesést az apparátus leterheltségével indokolták, ugyanis tavaly májusban az IRS kapacitásait a központilag elrendelt stimulus check, vagyis a fogyasztásösztönző egyszeri adóvisszatérítés kifizetése kötötte le. Akkor 46 millió amerikai adófizető kapott 300 és 1200 dollár közötti költőpénzt, társadalmi státuszától függően. A 41 milliárd dollárt pedig az adóhivatalnak kellett célba juttatnia - szól a magyarázat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.