Az államon spórol a brit kormány

Két nappal a költségvetés irányelveinek ismertetése előtt Gordon Brown a közigazgatás területén tervezett reformokat mutatta be, egyben élesen bírálta egyes közpénzekből finanszírozott intézmények vezetőinek eltúlzott fizetését.

A takarékosság jegyében telik el a hét a szigetországban, ami nem indokolatlan annak fényében, hogy a jövő évi költségvetés alapelveinek szerdai közzététele során Alistair Darling pénzügyminiszter 175 milliárd fontban jelöli meg az államháztartás éves deficitjét. Gordon Brown, az egykori puritán pénzügyminiszter hétfői beszédében arról szólt, hogyan fogja a kormány a következő négy évben - megválasztása esetén - különböző megtakarításokkal 12 milliárd fonttal csökkenteni a közkiadásokat.

Hárommilliárd fontot már az áprilisban életbe lépett büdzséből meg tud menteni a brit kormány, többek között korábban meghirdetett fejlesztési programok késleltetésével, vagy az NHS egészségbiztosítás modernizációját szolgáló nagyszabású számítógépes rendszer visszafogásával. Ebből mintegy 1,3 milliárd fontot a központi kormányzás karcsúsításából realizál a kincstár. A köztisztviselők érdekvédelmi szervezete, az FDA unió attól tart, minden ötödik közhivatalnoknak útilaput kötnek a talpa alá.

A lista jelentős, félmilliárd fontos tétele a hétszázat is meghaladó „quangók" (kvázi-kormányintézmények, például Sajtóetikai Bizottság, British Council) mintegy hatodának megszüntetése. Gordon Brown felemelte a szavát egyes közhivatalok vezetőinek a brit valóságtól elrugaszkodott fizetése ellen is. A kormányfő nyilvánvalóan a BBC vezérigazgatójára gondolt, akinek éves fizetése több mint 816 ezer font (mintegy 244 millió forint). A Transport for London közlekedési vállalatnál és a közszolgálati médiumnál is több mint ötven felsővezető bére haladja meg az évi 150 ezer fontot. Gordon Brown évi 185 ezer fonttal járul hozzá a családi költségvetéshez, a természetben járó privilégiumokon (Downing Street 10, Chequers) felül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.