Az állami vagyonfelügyelő kezében a Mal Zrt.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. irányítását állami vagyonfelügyelő veszi át - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) szerdán.

A 2012 szeptemberében stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősített Mal irányítását és folyamatos működtetését az állami tulajdonú Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. veszi át. Az intézkedés közvetlen kiváltó oka, hogy az illetékes bíróság a társaság ellen egyik hitelezője által benyújtott kérelem alapján elrendelte a felszámolási eljárás megindítását - áll a közleményben. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. biztosítja a megfelelő forrást a munkahelyek megőrzését szolgáló, ésszerű intézkedésekre.

Az azonnali és határozott kormányzati beavatkozással biztosítható a gyártáshoz szükséges ingatlanok és eszközök megtartása annak érdekében, hogy a termelés tovább folytatható legyen egy új, követelésektől mentes vállalatban - hangsúlyozza az NFM. A minisztérium hozzáfűzi, hogy a Mal Zrt. az elfogadott reorganizációs terv ellenére sem rendezte fennálló tartozásait, ezért a hitelezők türelme elfogyott. Mivel a vállalat önerőből végzett újjászervezése kudarcot vallott, a térség foglalkoztatási helyzetének jelentős romlása és a környezeti károk kialakulása kizárólag gyors állami lépésekkel előzhető meg.

A vállalatot a meginduló eljárásban fizetési moratórium illeti meg, beszállítói nem függeszthetik fel folyamatos ellátását. A működés zavartalan fenntartása a technológia sérülékenysége miatt, a vevőkör zökkenőmentes kiszolgálása érdekében elengedhetetlen. A több milliárdos forrás megfelelő likviditást biztosíthat egy valóban eredményes reorganizáció lebonyolításáig.

Az intézkedéssel a kormány többedszerre nyújt mentőövet az ajkai térségnek - olvasható a közleményben. Az NFM emlékeztet arra, hogy a Mal Zrt.-t tavaly szeptemberben minősítették stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté azért, hogy a vállalat működőképessége az általános gazdasági szabályoktól eltérően, speciális jogszabályi keretek között is biztosítható legyen.

A kabinet 2012 decemberében 1,7 milliárd forintot csoportosított át az ajkai közszolgáltatások folyamatos fenntartására. Február elsejétől az MVM Partner Zrt. biztosítja az áramszolgáltatást a MAL Zrt. számára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.