Az állami médiaalap beszállítóit vizsgálja a versenyhivatal

Házkutatást tartott hat médiacégnél a GVH. A gyanú szerint összebeszéltek két közbeszerzési pályázaton, melyet az állami médialap írt ki.

Versenykorlátozó megállapodás tilalmának feltételezett megsértése, vagyis kartell miatt indított vizsgálatot a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) több vállalkozással szemben. Közleménye szerint a GVH előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartott a HTD Szaknévsor Kiadó Kft., a JRM Produkció Kft., a Nosztalgia-Design Kft., a „PUPU Produkció” Filmgyártó Kft., a TVP Televíziós és videó műsorokat gyártó Kft. és a LIGA TV Kft. székhelyén. Ezeknek az úgynevezett hajnali rajtaütéseknek az a célja, hogy a hivatal a törvénysértést alátámasztó dokumentumokat és adatok kutasson fel foglaljon le.

A rendelkezésére álló adatok alapján a GVH azt valószínűsíti, hogy az említett vállalkozások összebeszéltek két, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által kiírt két közbeszerzési pályázattal kapcsolatban, vagyis előre felosztották maguk között a megrendeléseket. Az MTVA az egyik pályázatot hd televíziós mobil közvetítőegység bérlésére írta ki, míg a másikat sd televíziós mobil közvetítőegység bérlésére. Mindkét esetben 24 hónapos idősakra és alkalmi jelleggel humán erőforrás biztosítása mellett.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette – szögezi le a GVH. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint ezen eljárások lefolytatására biztosított időtartam hat hónap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal szintén hat hónappal meghosszabbítható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.