Az állami cégeknél 22 milliárdot visz el a bérkompenzáció

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. által kezelt többségi állami tulajdonú társaságoknál összesen 80 ezer munkavállalót érint a bérkompenzáció, amelynek költsége 2012-ben 22 milliárd forint - tudatta az MNV.

A vagyonkezelő tájékoztatása szerint a bérkompenzációt a társaságok saját forrásaikat felhasználva oldják meg, de jelzik az MNV Zrt.-nek, ha nem tudják kigazdálkodni a bérkompenzáció költségeit.

Tavaly december 22-én hirdették ki a munkabérek nettó értékének megőrzéséhez szükséges munkabéremelés 2012. évi elvárt mértékéről és a béren kívüli juttatás ennek keretében figyelembe vehető mértékéről, valamint a minimálbér és a garantált bérminimum megállapításáról szóló kormányrendeletet. Ezek alapján a minimálbér 2012. január elsejétől havi 93 000, a garantált bérminimum pedig havi 108 000 forintra emelkedett.

Január elsejétől megszűnt a munkavállalók adójóváírási lehetősége, valamint egy százalékponttal emelkedett a munkavállalók által fizetett egészségbiztosítási járulék, és a két intézkedés hatására 2012-ben a havi szinten 216 806 forint alatt keresők 2011. évi nettó nominális bére csak úgy őrizhető meg, ha a bruttó béreik emelkednek.

Korábban a versenyszféra képviselői úgy nyilatkoztak, hogy a bérkompenzáció végrehajtásánál a munkahelyek megtartását tekintik elsődleges szempontnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.