Az államháztartás hiánya augusztusban 97,7 milliárd forint

Az államháztartás hiánya augusztusban 97,7 milliárd forint, így az első 8 hónapban 913,5 milliárd forint volt - közölte a Pénzügyminisztérium.

Értékelésük szerint az adatok azt mutatják, hogy az államháztartás folyamatai alapvetően a tervezett, a prognózisban felvázolt pályának megfelelően alakultak. Az év nyolcadik hónapjában a vártnak megfelelően mindhárom alrendszerben mérsékelt hiány keletkezett. A központi költségvetésben 54,9 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapoknál 13,9 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainál pedig 28,9 milliárd forintos deficittel zártak.

Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - hiánya augusztus végén 913,5 milliárd forintot ért el.
Az államháztartás első hét havi hiánya 815,8 milliárd forint volt, júniusban 245,9 milliárd forint deficitet mutatott, az első félévben a pénzforgalmi hiány 814,6 milliárd forint lett.

A szaktárca júniustól három hónaponként ad pénzforgalmi szemléletben államháztartási előrejelzést - amely az önkormányzatok nélküli mérleget tükrözi -, a legújabb szerint szeptember végére 1.067,7 milliárd forint hiány várható. Az idei évre GDP-arányosan, pénzforgalmi szemléletben 991,8 milliárd forint hiányt vár a pénzügyi tárca, ami a GDP 3,8 százaléka, mivel az év utolsó három hónapja hagyományosan többletet mutat. Tavaly júliusban az államháztartás - önkormányzatok nélkül - 140,6 milliárd forint többlettel zárt, az első nyolc hónap összesített mérlege 672,5 milliárd forint deficitet mutatott.

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.