Az állam nem segíti eléggé az építőipart

Az eddigi állami szabályozás, illetve támogatás nem elég ahhoz, hogy a magyar építőipar kilábaljon a válságból - így foglalható össze az ágazat válságkezelési stratégiájáról, valamint a kiút eszközeiről szóló szakmai konferencia, amely a Construma keretében zajlott szerdán Budapesten.

Tolnay Tibor, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke szólt az építőipar válságkezeléséről szóló, parlamenti egyeztetésen lévő anyagról, amely várhatóan országgyűlési határozatként jelenik majd meg. Ebben a kiadást nem igénylő intézkedések között szerepel a támogatott beruházásoknál az előleg megemelése. Az elnök úgy vélte, hogy a 40 százalékra emelt, de 300 millió forintban maximált előleg elmegy a projekt előkészítésére, így abból a vállalkozó nem lát semmit.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökég eleve lassan dönt a támogatandó projektektől, de a döntést is csak közel egy éves késéssel követi a tender kiírás - fejtette ki Tolnay Tibor. Példaként hozta fel, hogy a hat súlyponti kórház még múlt év végén kapott 90 milliárd forint támogatást felújításra, bővítésre, de erről az érintett kórházak vezetői két hónap múlva sem tudtak.

A tervezett "bizalmi kézről" sem volt jó véleménnyel az ÉVOSZ elnöke. Az államkincstár ma is fél-háromnegyed éves késéssel fizeti ki a vállalkozókat, ezt a javaslat szerint 2 százalék jutalékért végzi a továbbiakban, amely a vállalkozók nyereségét csökkenti. A cégeknek pedig - amíg nem kapják meg a pénzüket - 16-17 százalékos kamatozású hitelből kell élniük. Kató Aladár a Magyar Téglásszövetség elnöke a bérlakásépítést szorgalmazta. Az állam vállaljon szerepet a szociális, és a piaci bérlakások építéséből is, mivel a keletkező adóbevételből és a foglalkoztatásból megtérül ez a kiadás - vélte az elnök.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.