Az állam energiaszolgáltatók visszavásárlásáról tárgyal

A kormány két külföldi tulajdonossal tárgyal magyarországi energiarészesedéseik visszavásárlásáról - jelentette be Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter a tárca elmúlt három évét értékelő sajtótájékoztatón. Biztosan lesz további 10 százalékos rezsicsökkentés, amiből áramfronton a januári csökkentéstől eltérően az ottani állami nagykereskedő, az MVM is átvállalhat bizonyos terheket.

A kormány két energiaszolgáltató tulajdonosával tárgyal vagyonelemeik részbeni visszavételéről - közölte Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter újságírói kérdésre a tárca elmúlt három évét értékelő sajtótájékoztatón. Ezek közül az egyik sikeres ügylet esetére további magyarországi befektetéseket helyezett kilátásba.

Kérdésünkre elmondta: további 10 százalékos rezsicsökkentés bizonyosan lesz. Ugyanakkor szóba hozta azt a - kormánykommunikációban eddig nem hangsúlyozott - tényt, hogy az energiaszolgáltatók csupán az ellátási lánc végén lévő szereplők, mögöttük állnak még többek között nagykereskedők (az áramnál ez az állami MVM, gáz esetében pedig ez a cég a tárolókkal együtt most kerül állami tulajdonba), a központi hálózat (ez az árampiacon állami, a gázpiacon a Molé) és termelők is, amelyek mind részesednek a bevételekből.

A most tervezett lakossági rezsicsökkentés terhei elosztása kapcsán tehát már az összes piaci szereplővel felveszik a kapcsolatot. A kormány akkor kezd megoldásokat keresni, ha valamely szereplő jelzi, az árcsökkentés érdekében nem tud tovább áldozatokat vállalni.

Mint arról korábban beszámoltunk, a részben külföldi tulajdonú energiaszolgáltatók régóta jelzik, semmiféle rezsicsökkentésből nem tudnak anyagi részt vállalni, sőt a januári, kizárólag rájuk hárított 10 százalékos lakossági energiaárcsökkentés is rendkívüli terheket ró rájuk. A szolgáltatóknak áramot értékesítő állami nagykereskedő, a tavaly rekordnyereséget elérő MVM elnök-vezérigazgatója, Baji Csaba a napokban tartott évértékelő sajtótájékoztatón viszont úgy fogalmazott, "ha ez ügyben lépéseket kell tenni, az MVM rendelkezésre áll".

A miniszter kitért a válaszadás elől arra a kérdésünkre, hogy az állam konkrétan mekkora tőkeemeléssel kívánja az MVM E.ON-gázcégvásárlását segíteni, illetve ezt milyen forrásból szeretnék előteremteni. Válasza szerint ez attól függ, az MVM mekkora saját terheket vállal. Becslések szerint több százmilliárd forint állami hozzájárulásra lehet szükség.

Kérdésünkre a miniszter leszögezte: a trafikszerződéseket azután hozzák nyilvánosságra, hogy az új üzemeltetők a trafiknyitáshoz szükséges összes további engedélyt is megszerzik és megnyílnak a trafikok. Más kérdésre úgy vélte, az ügyészségi nyomozás dacára az ő rendszerükből nem kerülhettek ki adatok.

Egyebekben a miniszter elégedett a rendkívül kiterjedt, az állami vagyonkezeléstől az utakon, az informatikán át akár az energetikáig terjedő tevékenységű tárca elmúlt három évével (amelyből ő maga másfél éve van posztján). Meglátása szerint ugyanakkor a jövő számos kihívással teli.

Sajtótájékoztató a Nemzeti Fejlesztési Mininsztériumban az elmúlt három év intézkedéseiről.
Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter és Völner Pál álamtitkár és Hegemanné Nemes Sára vagyonpolitikáért felelős államtitkár, Horváth Attila Imre áll
Sajtótájékoztató a Nemzeti Fejlesztési Mininsztériumban az elmúlt három év intézkedéseiről. Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter és Völner Pál álamtitkár és Hegemanné Nemes Sára vagyonpolitikáért felelős államtitkár, Horváth Attila Imre államtitkár, Csepreghy Nándor államtitkárhelyettes, Vályi-Nagy Vilmos Államtitkár.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.