Az adóhatóság tudni akarja, mit csinál a szállodában!

Az állam és az adóhatóság arra is kíváncsi, mit csinál az állampolgár a szállodákban. Igaz, ez felvet adatvédelmi problémákat.

Az állam és az adóhatóság arra is kíváncsi, mit csinál az állampolgár a szállodákban – mindez az online kasszákra való átállás keretében derült ki, úgy, hogy januárban megjelent egy NGM-rendelet, amely szerint február 28-tól a hoteleknek már olyan részletességű jelentést kellene küldeniük, amely tartalmazza, mikor, milyen szolgáltatásokat vettek igénybe a vendégek.

A szállodaüzemeltetők eddig az online kasszákra való átállás kapcsán azt gondolták, hogy a kasszacsere a hoteleken belül, többnyire az éttermi vagy wellnessrészlegben lévő pénztárgépeket érinti. Az említett rendelet szerint pénzátvételi helynek minősül minden olyan pont, ahol nyugtaadási kötelezettséggel járó fizetés történik – írja az onlinekassza.hu.

A részletes számlák hetenkénti továbbítása adatvédelmi problémákat is felvet. A szobaszámlán ugyanis a fogyasztási szokások mellett akár telefonköltségek és egészségügyi adatok is szerepelhetnek, ha valaki ilyen szolgáltatást vett igénybe. Ilyen lehet a szállodákban a masszázs, gyógyszállókban az orvosi ellátás, sportpályák használata. Ilyen széles körű adatkezelés csak úgy képzelhető el, ha a recepción működő nagykasszákat is csatlakoztatják a NAV-hoz. A rendelet szerint a kibocsátott számlák valamennyi adatát a számla kibocsátásának keltét alapul véve, naponkénti bontásban, a tárgyhetet követő hét negyedik napjáig, elektronikus úton kell megküldeni az adóhatóságnak. A szabály szerint február 28-tól már küldeni kell a részletes számlákat a NAV-nak.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) szerint a határidő tarthatatlan. Már korábban is azt mondták, hogy 2014 első vagy második negyedévének végére felelhet meg a hazai szállodaipar a pénztárgépekre vonatkozó törvényi elvárásoknak. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.