Szinte az utolsó pillanatban beadta üzleti tervét az állami közmű

A nemzeti közműhöz tartozó állami Főgáz szinte az utolsó lehetséges pillanatban, december 22-én benyújtotta a szabályozó hatósághoz a nemzeti gázellátással kapcsolatos üzleti tervét. Az akta ma került a közműhivatal illetékese asztalára, így ma kell eldönteniük, hogy ez kellően megalapozott-e az E.ON több mint hatszázezer lakossági gázfogyasztója január 1-i átvételéhez. A kedvező elbírálás azonban borítékolható.

A Főgáz benyújtotta a lakosságot is magába foglaló úgynevezett egyetemes gázfogyasztók átvételére vonatkozó üzleti tervét a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz (MEKH) - tájékoztatta lapunkat a közműhivatal. Tegnap késő délután a hatóságtól még azt az üzenetet kaptuk, hogy a MEKH várja a Főgáznak az E.ON, a GDF Suez és a Tigáz egyetemes szolgáltatási ügyfelei átvételéhez kapcsolódó üzleti tervét. Ebből az következik, hogy a dokumentum a december 31-i határidőhöz képest a lehető legvégső pillanatban, a mai utolsó munkanapon jutott a hatóság tudomására. Mint hozzátették, munkatársaik vizsgálják a dokumentum tartalmát.

Tudósításunk megjelenése után az állami Főgáz irányítási végző állami ENKSZ-től, valamint az ENKSZ irányítását végző Miniszterelnökségtől egyaránt jelezték, hogy a Főgáz már december 22-én, mint hangsúlyozzák, Karácsony előtt beadta az üzleti tervet, amiről december 23-án visszaigazolást kaptak. A beadott terv mindhárom társaság ügyfeleinek átvételére vonatkozik. Az állami közmű tehát feltehetőleg úgy látja, hogy "bőven" a megadott határidő előtt beadták az anyagot. Hogy ez esetben milyen érdemi vizsgálatot vártak a hivataltól az e tárgyban az állami közmű által nekik biztosított 4 munkanapon, nem tudni.

Tisztázó kérdésünkre a hivataltól azt jelezték, hogy a belső érkeztetési rendszerük alapján tegnap még joggal jelezhették a dokumentum hiányát, az illetékes osztályra ugyanis ma jutott el az irat. Az állami közmű tehát a jelek szerint nem vette figyelembe a hivatal belső rendjét.

Mivel ugyanakkor január 1-i hatállyal az E.ON több mint 600 ezer lakossági gázfogyasztója ellátását ténylegesen is a Főgáz veszi át, a hatóságnak lényegében a mai nap van ideje eldönteni, hogy az erre beadott üzleti terv kellő komolyságú-e. Arra a kérdésünkre, hogy a rendelkezésre álló néhány óra elegendő-e a szabályozó hatóságnak megítélni az állami közműszolgáltatás jövőjére vonatkozó terveket, a hivataltól nem kaptunk választ. Mindazonáltal most bizonyára gőzerővel dolgoznak az ügyön.

Nem ez az első, a nagyívű kormánytervek végrehajtását teljességgel komolytalannak láttató epizód a "nemzeti közműszolgáltatás" történetében. Miután az Orbán-kormány szabályozási jogaival élve néhány év alatt szisztematikusan tönkretette a külföldi szolgáltatók lakossági energiaszolgáltatási üzletágait, az érintett gázszolgáltatók - E.ON, GDF Suez, Tigáz - ez év elejétől kezdve sorra dobták be a törülközőt. Ez azt jelenti, hogy az adott cég visszaadja a magyar állam számára a lakosság ellátására vonatkozó jogosítványait, egyszersmind viszont megtartja többi jogát és így gázhálózatát is. Ezután a közműhivatal cégenként pályázatot hirdetett a lehetőségekre, amire csodák csodája csak az állami ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltatóhoz "tartozóként" hirdetett - valójában tulajdonában nem lévő -, szintén állami Főgáz adott be ajánlatot. A hivatal azonban az ügy és saját szerepe komolyságát kiemelendő az ügyletet saját engedélyéhez kötötte. Ám mivel a Főgáz ehhez az engedélyig nem nyújtotta be konkrét üzleti elképzeléseit - így például hogy képes-e beszerezni az újonnan érkező mintegy 2,5 millió gázfogyasztó ellátásához szükséges gázt -, a hivatal az üzleti terv későbbi beadásához kötötte előzetes engedélye megadását.

Az ENKSZ-hez "tartozó" Főgáz azonban a hivatali utasításnak határidőre se tett eleget. Mi több, a nyáron az ENKSZ vezetősége Németh Lászlóné állami közműszolgáltatásokért felelős államtitkárral együtt sajtótájékoztatón erősítették meg ellenállásukat. Horváth Péter, az ENKSZ elnök-vezérigazgatója ezt azzal indokolta, hogy nem egyes cégek vagy ügyfélcsoportok átvételére, hanem a teljes jövőbeni nemzeti közműszolgáltatásra vannak elképzeléseik. Ráadásul az üzleti terv beadására kapott határidőig még olyan titkos üzleti tárgyalásokat folytattak, amelyekre a másik fél felé titoktartási kötelezettséget vállaltak, enélkül viszont nem lett volna teljes az üzleti terv. (Konkrétan a GDF Suez lakossági ellátócégének megvásárlásáról van szó, ami azóta megvalósult és nyilvánosságra is került.) Arra a kérdésre, hogy akkor mikor hajlandóak beadni a nekik megfelelő tartalmú üzleti tervet, Horváth Péter nem adott választ. Németh Lászlóné viszont - aki független tanácsadó igénybevételét is szükségesnek nevezte - erre megjelölte az év vége környékét, hozzátéve, "ha nem téved nagyot". A szabályozó hatóság ezt a felállást elfogadta, új határidőként az év végét megjelölve.

Az ENKSZ, a Főgáz és a független tanácsadó munkatársai tehát lényegében az utolsó lehetséges időpontig rágták ceruzájuk végét a lehető legalaposabb üzleti terv kidolgozása érdekében. Már csak az a kérdés, hogy a szabályozó hatóság képes-e ennek megalapozottságát a rendelkezésre álló néhány óra alatt eldönteni.

Akárhogy is alakuljon bár, afelől senkinek nincs kétsége, hogy az előre jelzett január 1-i időponttól az E.ON lakossági - és egyéb úgynevezett egyetemes - gázfogyasztói ellátását a német hátterű cégtől az állami Főgáz veszi át. Ez esetükben se átszereléssel, se tarifaváltozással, de még átszerződéssel se jár: mostantól egyszerűen a Főgáztól kapják a számlát. Igaz, a folyamatból annyit bizonyosan érzékelnek, hogy januárban kapnak egy december 31-i hatályú, az addigi fogyasztásra vonatkozó rendkívüli végszámlát, amit határidőre be kell fizetni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.