Ez lesz az utolsó jó nyár a Balatonon?

Egyre nehezebben találnak alkalmazottat a balatoni vállalkozások, mert a szakácsok, pincérek és eladók inkább külföldre tartanak – írja a sonline.hu.

Már a balatoni hajósokat is külföldre csábítják: egy kezdő matrózt havi 1600, egy tapasztalt hajóvezetőt 3-4 ezer eurós fizetéssel. Vagyis már nem csak a pincér- és szakácsutánpótlás biztosítása okoz egyre nagyobb problémát a Balaton partján, vadonatúj jelenség a hajós elvándorlás. Közeleg a szezon, és a vállalkozások szerint idén sem lesz könnyebb jól képzett munkaerőt találniuk, mint tavaly.

A téma felvetődött a Kisosz minapi siófoki elnökségi ülésén is. A kiskereskedők és vendéglátók sokadszorra értettek egyet abban, hogy évről évre egyre nehezebb lesz versenyezniük azokkal az országokkal, melyek elszívják a magyar munkaerőt. Véleményük szerint az első és legfontosabb teendő az áfacsökkentés volna, hiszen az ételáfa 9-12 százalék a Balaton „konkurencia-országaiban”, míg nálunk 27. A tóparti vállalkozók már elkezdték a munkaerő-toborzást a szezonra, és a kilátások siralmasak az eddigi visszajelzések alapján. Márpedig magasabb bért csak az adó- és járulékterhek csökkentése esetén tudnának kigazdálkodni.

A tóparti vendéglősök az „utolsó jó nyarukra” készülnek, hallva azokat a híreket, hogy a kormány a Szép-kártya eltörlését tervezi, és az eddig a kártyára utalt összegeket készpénzben kaphatják meg a munkavállalók. Több balatoni egységben 30-35 százalék ma már a Szép-kártyával fizető vendégek aránya, és a szakemberek erősen kétlik, hogy ha a cafeteria készpénz formájában kerül az emberek zsebébe, akkor ugyanilyen arányban költik el étteremre, vagyis akár vendéglátóhelyek zárhatnak be emiatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.