Az USA uralja a gazdasági toplistát

Amerikai cégek uralják a világ száz legértékesebb vállalatát rangsoroló listát, amelyet a Handelsblatt című német gazdasági napilap hagyományosan az év végén állít össze és hoz nyilvánosságra. A top 100-as ranglistán 54 amerikai, 26 európai és 17 ázsiai vállalat szerepel, afrikai viszont egy sem. A top tízbe csak amerikai cégek jutottak.

Az első hely az Apple-t illeti meg, amelynek piaci kapitalizációja 549 milliárd euróra rúg. Ez majdnem ötször annyi, mint Magyarország éves GDP-je. A második helyezett a Google, piaci értéke csak 474 milliárd euró. A harmadik helyen álló Microsoft 405 milliárd eurót ér jelenlegi árfolyama alapján.

Az év nyertese az Amazon amerikai internetes kiskereskedelmi vállalat, amely a 2014-ben elért 42. helyről idén a 6. helyre ugrott. Nem panaszkodhat a dinamikusan fejlődő Facebook sem: 270 milliárd ­euró piaci kapitalizációja szerint a világ hetedik legértékesebb cége.

A nem amerikai cégek közül egy kínai a legértékesebb: az Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) 225 milliárd euró piaci értékével a 11. helyen futott be. A leg­értékesebb európai vállalat a ­Roche svájci gyógyszeripari óriáscég, amely a 13. helyre került 217 milliárd euró értékével. Az európaiak között három svájci székhelyű vállalat a legértékesebb: a Roche után a Nestlé (216 milliárd euró) a 14., a Novartis (210 milliárd euró) pedig a 16. helyre került. A Volkswagen a botrány után leszorult a listáról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.