Az USA-ban indul a mobilfizetés

Több mint tizennégyezer észak-amerikai McDonald’s étteremben fizethetnek telefonjukkal a hó végétől azok, akik a Samsung Pay vagy az Android Pay mobilfizetési megoldását rögvest kipróbálnák a rendszer indulásakor.

A gyorsétteremlánc belső rendszereiben keringő levél szerint a mobiltelefonos érintéses fizetési rendszer működését már tanítják a Meki-alkalmazottaknak. Mindebből pedig arra is lehet következtetni, hogy az Android univerzális mobilfizetési rendszere is elindul ebben a hónapban. Már lehetett olvasni a hivatalos Android-infók között, ez mit tud majd, de hogy mikor indul, azt titkolta a Google.

Olyan rendszerekről beszélünk, amelyek a telefonba épített NFC (nearfield communication) adatátvitelt használják arra, hogy a mobil ugyanúgy működjön, mint egy paypassos bank- vagy hitelkártya. Az augusztus 28-tól induló SamsungPay megoldása annyival tud többet, hogy azoknál a termináloknál is használható a telefon fizetőeszközként, amelyek nem alkalmasak érintés nélküli fizetésre. Ilyen Amerikában rengeteg van, hiszen mindössze a teljes elfogadói hálózat két százaléka támogatja az érintés nélküli fizetést.

Nem csak az Apple lesz pénztárca
Nem csak az Apple lesz pénztárca
Mike Blake / Reuters

Magyarországon sokkal jobb a helyzet, a 90 ezer terminálos kártyaelfogadói hálózatból 35 ezer alkalmas (lesz) a mobilfizetésre – 12-13 ezer kereskedőnél lehet mobillal és paypass kártyákkal fizetni. Az NFC-alapú fizetéssel hazánkban elsők között kezdték el a pilot-, majd a kereskedelmi tesztüzemet, tavaly a kereskedelmi szolgáltatás is elindult, egyelőre OTP-számlás Telekom-előfizetőknek.

Az OTP fejlesztett olyan alkalmazást, amellyel más bank ügyfelei is fizethetnek mobillal, de egyik sem örvend túl nagy népszerűségnek. A technológia egyelőre nem terjedt el széleskörűen: az NFC-s fizetésre alkalmas készülékek száma limitált, s más bankok sem igen ugrottak rá nagy erőkkel a lehetőségre. Amerikában ezzel ellentétben a bankok kínálatában ott vannak a megoldások, de a kevés terminál hátráltatja a mobilfizetés terjedését.

Szakértők szerint a terjedés gátja az is, hogy e fizetési megoldások csak látszólag bankkártyamentesek:minden eddigi mobilfizetési megoldás egyelőre egy virtuális bankkártyának tekinthető, amikor a bank vagy a készülékgyártó segítségével kvázi egy kártyaklónt tárolunk a mobilkészülékekben. Ebben pedig sok ügyfél – egyelőre – nem bízik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.