Az ukránok is kiváltják a devizahitelt

Ukrajnában is átváltják a devizahiteleket, néhány apró eltéréssel a hazai szabályozáshoz képest. Ott a lakosság dollárban adósodott el, s az árfolyam sokkal durvábban szállt el, mint Magyarországon a svájci frank. Ennél is fontosabb, hogy az átváltást a lakosság kényszerítette ki, s a tárgyalásokból ki van zárva az állam. Mivel a hitel a bank és az adós ügye.
Életbe lépett az a jegyzőkönyv, amely alapján az ukrán pénzintézetek átváltják a külföldi valutában felvett hitelek egy részét hrivnyára - adta hírül kedden hivatalos honlapján az ukrán nemzeti bank. A memorandumot eddig 11 ukrajnai pénzintézet írta alá, de várható, hogy újabb bankok is csatlakoznak hozzá a közeljövőben. A hitelátváltás a jelzálogalapú hitelekre vonatkozik.

A jelzáloggal terhelt, 60 négyzetméternél nem nagyobb területű lakások, illetve a legfeljebb 120 négyzetméteres családi házak esetében a hitel 50 százalékát hrivnyára váltják át. A nagyobb méretű ingatlanok esetében pedig a hitel legalább 25 százalékának átváltására tettek ígéretet. A felvett hitel összértéke nem haladhatja meg a 2,5 millió hrivnyát a 2014. január 1-jei árfolyam szerint, ami akkor 158,5 ezer dollár volt.

Az adósság átalakításának igényét a hiteleseknek levélben kell jeleznie a pénzintézetnek, amely szintén levélben válaszol. Amennyiben a bank elutasítja a kérelmet, vagy a jegyzőkönyvben foglaltaknál előnytelenebb megállapodást kínál fel, egy, a jegybanknál hamarosan megalakuló civil bizottsághoz lehet majd panasszal fordulni. A hitelesek és a pénzintézetek közötti tárgyalási folyamatba az állam nem avatkozhat be, azaz jogszabállyal nem szabályozhatja.

A dollár 2014 eleje óta sokat erősödött az ukrán pénznemmel szemben, most 2,5-szer többet ér. A devizahitelesek ügyét a "pénzügyi Majdan" elnevezésű civil megmozdulás aktivistái karolták el, akik az elmúlt hónapokban több tüntetést is szerveztek különböző pénzintézetek, március elején pedig a nemzeti bank kijevi épülete előtt. A jegybanknál munkacsoportot hoztak létre a "pénzügyi Majdan" képviselőinek részvételével, hogy kidolgozzák a devizában felvett hitelek hrivnyára váltásának mechanizmusát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.