Az S&P aligha minősíti fel Magyarországot

Moritz Kraemer a Standard & Poor's stratégája úgy fogalmazott: a kiszámíthatatlan gazdaságpolitika, de az uniós forrásoktól való komoly függőség is gátját jeleni annak, hogy a ház felminősítse és befektetésre ajánlott kategóriába emelje Magyarországot. Szavai szerint az S&P nem követi Fitch lépését – utóbbi intézetnél már a befektetésre ajánlott szint alsó polcán áll Budapest –, és bóvliban hagyhatja Magyarországot a következő felülvizsgálatkor.

Egy ilyen döntés azért sem lenne mellékes az Orbán-kormány számára, mert meghatározó nemzetközi befektetési házak jellemző önszabályozása szerint csak akkor vásárolhatnak egy-egy ország, vagy cég papírjaiból, ha azok legalább a három meghatározó hitelminősítő közül – S&P, Fitch, Moody's – legalább kettőnél a befektetésre ajánlott kategóriában szerepel. Magyarország esetében ez pedig nincs így, ehhez szükség lenne a S&P vagy a Moody's kedvező döntésére.

Ráadásul Kreamer egy érzékeny pontra is kitért. Szerinte Magyarország migráns kérdésben, a szíriai menekültekkel szemben tanúsított hozzáállása, a szolidaritás hiánya felvetheti a nagy európai országokban a kérdést: kapjon-e ilyen nagy támogatást Budapest.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.