Az RWE nem kommentál

Az érintett német energetikai cégek nem erősítették meg, hogy Angela Merkel és Orbán Viktor konkrét közműügyletekről állapodtak volna meg.

Nem cáfolta, igaz, nem is erősítette meg a német RWE a vs.hu értesülését, miszerint Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor kormányfő budapesti tárgyalásain arról állapodtak volna meg, hogy az állam ötven százalékot vásárolna az RWE többségi tulajdonában lévő Mátrai Erőműből. Ilyen és ehhez hasonló piaci találgatásokat az RWE nem kommentál - közölték lapunkkal az energiacsoport esseni központjában.

A magyar erőmű kisebbségi tulajdonosa, a német tartományi kézben lévő EnBW - amely három évvel ezelőtt külhoni kisebbségi részvénycsomagjainak eladását hirdette meg - megkeresésünkre nem reagált, de az üggyel kapcsolatos egykori érdeklődésünkre szintén a kommentálást elutasító sablonválaszt küldték.

Az ügyhöz közel álló forrásaink a Mátrai Erőmű eladását német oldalról kizártnak, magyar oldalról pedig ésszerűtlennek tartják.

Az értesülések szemlélete magyar kormányforrásokra utal, elemzők szerint az Orbán-Merkel-találkozó rossz sajtóját ellensúlyozandó. A magyar kormány tagjai cégnevek nélkül az értesülést meg is erősítették. Forrásaink ugyanakkor kevéssé tartják valószínűnek, hogy német oldalról Angela Merkel az ottani gazdasági-politikai felállás keretein belül cégek nevében ilyen mélységű kötelezettségeket vállalhatna. (Részletek holnapi lapszámunkban)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.