Az OTP óriásit bukik Matolcsyék miatt

Az eddig kalkulált 137-147 milliárddal szemben 218 milliárd forintot fizethet vissza ügyfeleinek az OTP amiatt, mert a Magyar Nemzeti Bank a bankokétól eltérő metodika alapján számíttatná ki, mennyi jár az adósoknak az árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelések után.

Jelentősen növelné az OTP Bank várható és potenciálisan felmerülő veszteségét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) módszertani útmutatásának esetleges alkalmazása a devizaalapú fogyasztói kölcsönszerződések árfolyamrés semmissége miatti átszámításáról – jelentette be a hitelintézet a BÉT honlapján hétfőn.

A közlemény szerint az OTP-csoport várható visszatérítési kötelezettsége az iránymutatás alkalmazása esetén – az árfolyamrés alkalmazásának semmissége következtében - a korábban jelzett, adózás előtti mintegy 27 milliárd forinttal szemben mintegy 41 milliárd forinttal csökkentené a bank eredményét.

Az iránymutatás az egyoldalú szerződésmódosítások tisztességtelensége kapcsán nem tartalmaz számítási módszertant, azt vélhetően törvény fogja később szabályozni. Itt is az iránymutatásban szereplő módszertant alkalmazva a július 4-i rendkívüli tájékoztatásban jelzett 110-120 milliárd forinthoz képest mintegy 177 milliárd forint lenne a potenciálisan felmerülő negatív adózás előtti eredményhatás – írja közleményében a hitelintézet.

Hangsúlyozzák, hogy az iránymutatás nem jogszabály és nem közigazgatási határozat, ennek kiadására az MNB-t nem kötelezte jogszabály. A törvény az árfolyamrés semmissége miatti átszámítás módszertanának kidolgozását a bankok feladatává tette. A bankok által kialakított módszertanokat a törvény hatályba lépését követő 60 napon belül (azaz 2014. szeptember 24-ig) kell az MNB-nek benyújtani, a kötelezettségnek az OTP Bank határidőre eleget fog tenni.

Az iránymutatás az árfolyamrés semmissége következtében keletkezett túlfizetések kiszámításához és figyelembe vételéhez nyújt módszertant. Az iránymutatás szerint az árfolyamrés tisztességtelen alkalmazása miatti túlfizetést minden időpontban tőke(elő)törlesztésként, illetve a fennálló adósság folyamatos csökkentéseként kell figyelembe venni. Az OTP-csoport a hatályos jogszabályok és bírói gyakorlat alapján nem ért egyet ezzel az iránymutatásban szereplő módszertannal - szögezi le a hitelintézet.

Az OTP – bár a törvény intézkedéseivel és az iránymutatásban meghatározott számítási módszertannal sem jogi, sem bankszakmai szempontból nem ért egyet, és minden rendelkezésre álló jogorvoslati eszközt igénybe kíván venni álláspontja bizonyítására – a prudens banki működés elvének megfelelően, az iránymutatásban foglalt módszertant figyelembe véve képez céltartalékot a potenciálisan felmerülhető veszteségekre 2014 második negyedévében.

Az ismertetettek alapján a 2014 első negyedév végi konszolidált tőkemegfelelési mutató ceteris paribus (az egyéb feltételek változatlansága mellett) mintegy 2,5 százalékponttal lenne alacsonyabb. Ennek megfelelően a Basel3 szerinti, elsődleges alapvető tőkemutató 16,4-ről 13,9 százalékra, a konszolidált tőkemegfelelési mutató pedig 20,2 százalékról 17,7 százalékra változna, amely lényegesen meghaladná a 8 százalékos szabályozói minimum szintet. Ennek megfelelően az OTP-csoport likviditása és hitelezési képessége hosszú távon is biztosított – szögezik le a közleményben.

Az OTP Bank álláspontja szerint – ahogy már korábban is jelezte – aggályos, hogy a törvény megfelel-e az alkotmányos követelményeknek, illetve összhangban áll-e az Európai Unió jogi szabályrendszerével és joggyakorlatával, ezért vizsgálja a jogorvoslat lehetőségeit. Továbbá, az OTP élni kíván a törvény által biztosított perindítás jogával az egyoldalú szerződésmódosítást tartalmazó szerződési feltétel tisztességessége bizonyítása iránt - közölte a hitelintézet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.