Az öreg autókat veszik a magyarok, és nem adnak a presztízsre

Az év első harmadában közel 45 ezer használt autó özönlött be az országba, amelyek 61,5 százaléka legalább tízéves – közölte a Használtautó.hu autós portál kedden, azaz továbbra sem fiatalodnak az importált használt autók.
A közlemény szerint ez az az életkor, amelyre a nagyobb kategóriákban is van fizetőképes magyar kereslet. Ugyanakkor összefügg ezzel a kilométeróra tekerése és az utólag felfedezett műszaki problémák miatt felvetődő pótlólagos költségek, mivel az öreg autó előéletének sokkal nehezebb utánajárni.

A presztízsmárkák súlya viszont évről évre lassan csökken, az Audi-BMW-Mercedes hármas immár csak 21,2 százalékát teszi ki a behozatalnak, szemben a 2014-es 25,1 százalékkal. Általánosságban is csökken a koncentráció a márkák tekintetében: két éve az első nyolc leggyakoribb autómárka még a teljes sokaság 68 százalékát adta, most ez az érték már csupán 64 százalék. A BMW a másodikról a negyedik helyre csúszott, míg a Mazda a 11-ikről a hetedik helyre ugrott.

A portál adatai szerint tavaly április végéig 36 100 használt személyautót importáltak Magyarországra, ez idén már 44 700 felett jár. Egyedül áprilisban 12 ezer használt járművet regisztráltak az országban. A Használtautó.hu szakértői szerint év végéig mintegy 150 ezer használt autó érkezik majd az országba a 2015. évi 122,6 ezer után.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.