Az Orbán-közeli MET mossa kezeit

Valószínűleg nem a Dunamenti Erőművet jelenleg tulajdonló kormányfő-közeli MET-től, hanem az egységet 2014 előtt birtokló francia GDF Sueztől kellene visszakövetelni azt a milliárdosra tartott összeget, amit 2004 után az akkori magyar állam jogtalanul csorgatott át az erőműhöz.

A MET Power AG a Dunamenti Erőművel kapcsolatosan a jelenre és a jövőre összpontosít, számára a hazai villamosenergia-termelői piac, azon belül is az ellátás biztonsága az elsődleges szempont - írta a Dunamenti Erőmű uniós elmarasztalását fenntartó pénteki Európai Bírósági ítélet kapcsán második nekifutásra - a péntekihez képest szűkített érdemi tartalommal - az erőmű többségi tulajdonosa, a Garancsi Istvánon keresztül Orbán Viktorhoz köthető, MET nevű energiakereskedő.

Az Európai Bíróság ítéletével érintett eljárások 2008-ban indultak, miközben a MET Power AG 2014. július 1-n vásárolta meg a Dunamenti Erőmű Zrt.-t - szögezik le. Az eljárásokba a MET Power AG nem avatkozott, nem avatkozhatott bele, azok tőle függetlenül folytak - írják. Szavaik szerint így nem voltak és nincsenek abban a helyzetben, hogy azokról bármilyen álláspontot kialakítsanak. Az Európai Bíróság ítélete kapcsán bármilyen kérdéssel vagy tájékoztatási igénnyel a korábbi tulajdonosokhoz kell fordulni - szögezik le ismételten.

Pénteki közleményükből ennél még több derült ki. Egyrészt megnevezték a két érintett előző tulajdonost a francia GDF Suez csoporthoz tartozó Electrabel S.A. és GDF Suez Energia Holding Hungary Zrt. személyében. Másrészt azt is közölték, hogy az ügyet a tavalyi erőművásárlási szerződés titoktartási rendelkezései miatt nem véleményezhetik.

Az Európai Bíróság ítélete rögzítette: az Európai Bizottság 2008-ban jogosan ítélte pénzvisszafizetésre a Dunamenti Erőművet azért, mert a 90-es évek végén az állami MVM-mel kötött, a piacinál magasabb árakat biztosító árameladási szerződése 2004-es uniós csatlakozásunk után a bújtatott állami támogatás tilalmába ütközött. Így az erőmű a csatlakozásunk után számára kifizetett, valamint a piacilag indokolt ár különbözetét tartozna visszafizetni a magyar állam számára.

Lapunk értesülései szerint a MET aktív, az érdemi válaszadást mégis kerülgető kommunikációja, illetve a franciák feltűnő hallgatása együtt arra utal, hogy a Dunamenti Erőmű tavalyi adásvételi szerződésében az eladó francia fél magára vállalhatta az erőműtársasággal kapcsolatos korábbi perek esetleges negatív anyagi következményeit. Csak most ezt a MET nem árulhatja el. Mindazonáltal a magyar államnak most alighanem a franciáknál - az Electrabelnél és GDF Sueznél - kell kopogtatnia követelésével.

Igaz, a magyar állam vagy akár az MVM mindeddig nem bizonyult túl aktívnak a milliárdos nagyságrendűre tartott összegek behajtásában. Míg ugyanis az EU szinte az összes hazai erőmű kapcsán hasonló túlfizetést állapított meg, ennek nyomán mindeddig egyetlen fillér se került vissza az államkasszába.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.