Az olcsó mezőgazdasági termékek és a kőolaj alacsony ára miatt kicsi az infláció

Elsősorban két tényező tette lehetővé a fogyasztói árak 0,2 százalékos éves csökkenését: egyrészt az előző évi alacsonyabb árú mezőgazdasági termékekből készülő olcsóbb termékek, valamint a kőolaj mérsékelt világpiaci ára - mondta Marczinkó Zoltán, kiemelt vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár szombaton az M1 aktuális csatornának nyilatkozva.

A Nemzetgazdasági Minisztérium tisztségviselője hangsúlyozta, a kormány továbbra is 1,6 százalékos éves infláció vár 2016-ban, a tervezésben ugyanakkor nagy bizonytalanságot jelent az olajár, amely jelentős hatással van a fogyasztói árakra, hiszen az üzemanyagok költsége a szállítási kiadások miatt szinte minden termékben megjelenik.

Marczinkó Zoltán szólt arról is, az alacsony infláció és a növekvő keresetek miatt immáron több mint harminc hónapja bővül a kereskedelmi forgalom, továbbá emelkednek a lakosság megtakarításai is.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közölte, márciusban a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint egy évvel korábban, februárhoz viszonyítva átlagosan 0,1 százalékkal emelkedtek az árak. Londoni pénzügyi elemzők zéró, sőt esetleg ismét negatív tartományba süllyedő inflációt vártak márciusra, így ez az adat némileg meghaladta a várakozásokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.