Az olajár miatt leminősítették Szaúd-Arábiát

Leminősítette Szaúd-Arábia - a világ legnagyobb nyersolajtermelője - államadós-osztályzatait a Fitch Ratings, elsősorban arra a véleményére hivatkozva, hogy az alacsony olajárak súlyos mértékben rontották a szaúdi költségvetési és külső fizetési mutatókat.
A nemzetközi hitelminősítő kedden Londonban bejelentette, hogy a devizában és helyi valutában kibocsátott hosszú lejáratú szaúdi államadósság besorolásait egy fokozattal "AA mínusz"-ra rontotta az eddigi "AA"-ról.

A cég az új - egyébként továbbra is magasan elsőrendű - osztályzatra is érvényben hagyta a további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást.

Néhány héten belül a Fitch Ratings a második hitelminősítő, amely rontja Szaúd-Arábia szuverén besorolásait az olajárak zuhanása okozta pénzügyi károk miatt. Februárban a Standard & Poor's is leminősítette a szaúdi államadós-osztályzatokat, szintén azzal az indokkal, hogy az alacsony olajárak markáns és tartós hatást gyakorolnak a szaúdi költségvetési és reálgazdasági mutatókra.

A Fitch Ratings a kedden bejelentett leminősítés indoklásában kiemelte, hogy az idei év egészére átlagosan mindössze 35 dolláros, és jövőre is csak 45 dolláros hordónkénti világpiaci olajárat vár, és az ilyen alacsony olajárnak már most jelentős negatív következményei vannak Szaúd-Arábia költségvetési és külső fizetési egyensúlyi helyzetére.

A szaúdi államháztartási hiány tavaly a hazai össztermék (GDP) 14,8 százalékára duzzadt a 2014-ben mért 2,3 százalékról, és a Fitch várakozása szerint a deficit az idén is csak marginális mértékben csökkenhet.

Az államháztartás finanszírozási igényeinek jelentős részét a kormány külföldi pénzügyi eszközök értékesítéséből tervezi fedezni, és az állam már megjelent a hazai adósságpiacon is. Emellett tárgyalások folynak egy 10 milliárd dollárig terjedő szindikált hitelről, és Szaúd-Arábia tervbe vette első eurokötvény-kibocsátását az idei évre - áll a Fitch Ratings keddi elemzésében.

A hitelminősítő számításai szerint mindez jövőre várhatóan 9,4 százalékra emeli a GDP-arányos szaúdi államadósság-rátát a 2014-ben mért 1,5 százalékról. A Fitch Ratings hangsúlyozza ugyanakkor, hogy a megemelt adósságráta is alacsony a Szaúd-Arábiához hasonló besorolású szuverén adósok rátáinak középértékéhez képest, ez ugyanis jelenleg 36,9 százalék.
A cég várakozása szerint a szaúdi gazdaság növekedési üteme a tavalyi 3,4 százalékról az idén 1,5 százalékra lassul, és jövőre is csak 1,7 százalék lesz.

Mindehhez járulnak a geopolitikai kockázatok, amelyek a Fitch megítélése szerint magasak a Szaúd-Arábiához hasonlóan az "AA" besorolási sávban nyilvántartott más szuverén adósok geopolitikai környezetéhez képest. Kiéleződtek és várhatóan tartósan fennmaradnak a feszültségek Szaúd-Arábia és legfőbb térségi riválisa, Irán között, jóllehet a közvetlen konfrontáció erősen valószínűtlen - áll a Fitch Ratings keddi londoni elemzésében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.