Az MVM lehet a nemzetközi gázáresés haszonélvezője

Az MVM-nél gyűlhet fel az a többlethaszon, ami változatlan lakossági gázárak mellett a gázbehozatali árak csökkenése folytán keletkezik -véli Németh Lászlóné Miniszterelnökségi államtitkár. Az állami közműközpont egyelőre nem tartja be a közműhivatal határozatát és nem ad be a megadott határidőre a jövőre vonatkozó üzleti tervet.

A nemzetközi piaci árak esése folytán lecsökkent magyar gázbehozatali ár, illetve az azóta se mérséklődő lakossági gáztarifa között képződő többlethaszon az állami MVM tulajdonában lévő földgáz-nagykereskedőnél, az MFGK-nál gyűlik - válaszolta kérdésünkre a nemzeti közműszolgáltatást végző állami ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató eddigi eredményeit bemutató sajtótájékoztatón Németh Lászlóné miniszterelnökségi államtitkár.

A felgyülemlő összeg mértékét nem kívánta megbecsülni (szakértők akár a százmilliárdos nagyságrendet se tartják kizártnak), azt azonban érzékeltette: ha az Európai Unió eljárása a rezsicsökkentés miatt többletköltséget ró a magyar energiarendszerre, ez akár az MVM-nél felgyülemlő összegből is fedezhető lehet. Az ENKSZ legalábbis - amely a lakosság ellátásához szükséges gázt az MFGK-tól vásárolja meg a hatóság által megszabott áron - nem terhelhető a végtelenségig - fogalmazott, utalva arra, hogy az ENKSZ bizonyára nem tudja állni az ezzel kapcsolatos esetleges többletköltségeket. Mindazonáltal leszögezte, az energiaellátó cégek közötti költségek eloszlatása a szabályozó hatóság, azaz a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) feladata, abba az ENKSZ-nek nincs beleszólása. Megismételte ugyanakkor, hogy az ENKSZ, mint állami-nemzeti elkötelezettségű vállalkozás, folyamatosan dolgozik saját költségei csökkentésén, az ügyfelek kényelmesebb kiszolgálásán, és alapvetően nem a haszonra hajtanak.

Arra a kérdésre, hogy a nemzetközi gázárak zuhanása folytán mikor látja lehetségesnek a lakossági gázárak csökkentését, az államtitkár kitérő választ adva kizárólag az ENKSZ ebbéli lehetséges teendőiről, illetve mozgásteréről tett említést. Hozzáfűzte: e tárgyban folyamatos az egyeztetés a Fidesz-frakcióval.

A Miniszterelnökség alá tartozó állami Magyar Fejlesztési Bank (MFB) tulajdonolta Főgáz - amely felett az állami, az MFB tulajdonosi joggyakorlása mellett működő ENKSZ gyakorolja a tulajdonosi jogokat - jövő év január 1-vel az E.ON, az év közepével a GDF Suez, október 1-vel pedig a Tigáz összesen mintegy 2,5 millió lakossági gázfogyasztóját veszi át. Annak kapcsán, hogy a MEKH immáron kétszer is megbüntette a Főgázt amiatt, hogy nem nyújtotta be határidőre az átvételi engedély kiadásához kötött üzleti tervet, Horváth Péter, az ENKSZ elnök-vezérigazgatója - nem mellesleg a MEKH előző elnöke - úgy fogalmazott: azért nem nyújtották be a dokumentumokat, mert nem kívánták ily módon harmadik féllel közölni nem nyilvános cégfelvásárlási tárgyalásaikat. Az egyik azóta meg is valósult: a Főgáz - mint Németh Lászlóné elárulta, tízmilliárd forintnál kisebb összegből, saját költségvetése terhére - megvásárolta a GDF Suez ügyfélszolgálati társaságát. Horváth Péter nem közölte, mikorra kívánják benyújtani az üzleti tervet, Németh Lászlóné azonban ez év végét valószínűsítette. Mint fogalmazott, ehhez szükség van egy külső könyvvizsgáló megbízására, amely ellenőrzi, véleményével ellátja terveiket. Hozzáfűzte, most az eddigi szokásoktól eltérően nem egy-egy cég, hanem a teljes hazai közműszolgáltatás jövőjére kell üzleti tervet alkotni.

Az Elmű és az ÉMÁSZ lakossági áramszolgáltatási engedélyének át-, illetve ügyfélszolgálati és hálózati társaságai részesedésének megvételéről aláírt szándéknyilatkozat kapcsán annyit szögeztek le, hogy a tárgyalások folyamatban vannak. Németh Lászlóné szerint tartható az az ütemterv, hogy január 1-ig beindul az ENKSZ áramszolgáltatási tevékenysége is. Zajlik a távhőpiac átvilágítása is.

Bartal Tamás, a Miniszterelnökség szabályozásért és kodifikációért felelős helyettes államtitkára arról adott tájékoztatást, hogy a lakosságon kívüli kör számára is biztosítják az ingyenes gázmérőcserét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.